Götterdämmerung

Israëlische radiozender biedt excuses aan voor afspelen Wagner

Een Israëlisch radiostation heeft excuses aangeboden aan luisteraars omdat het een stuk van de controversiële componist Richard Wagner (1813-1883) heeft afgespeeld. Wagner, beroemd door zijn bombastische opera’s, wordt normaal gesproken geboycot in Israël omdat hij antisemitische denkbeelden had. Ook was Wagner de favoriete componist van Adolf Hitler. Afgelopen vrijdag liet het klassieke muziek station Kol HaMusica het laatste deel van de ‘Götterdämmerung’ (‘Godenschemering’) horen, de afsluitende opera van de Ring-cyclus. De zender kreeg vervolgens meerdere klachten binnen. Een woordvoerder zei zondag dat het een verkeerde beslissing was om het stuk te laten horen, meldt persbureau AFP, omdat het pijnlijk kan zijn voor Holocaust-overlevenden. (NRC)