Brazilië

Grote brand in Nationaal Museum in Rio de Janeiro

Bij een grote brand is het Nationaal Museum in Rio de Janeiro grotendeels verwoest. In het twee eeuwen oude Braziliaanse museum bevonden zich onder meer Grieks-Romeinse en Egyptische artefacten. De brand brak zondagavond rond half acht uit en was rond middernacht vrijwel geheel onder controle. In delen van het pand die niet in lichterlaaie stonden probeerden brandweerlieden en museummedewerkers zo veel mogelijk collectiestukken te redden. Volgens de brandweer zijn hierbij „veel zaken” aan het vuur onttrokken. Het museum bezat enkele van de oudste fossielen die in Brazilië zijn gevonden. Ook had het een grote verzameling Braziliaanse en precolumbiaanse archeologie in beheer. Een groot deel van de collectie was afkomstig van de Portugese koninklijke familie. (NRC)