Banken stoppen medewerking aan Eerlijke Bankwijzer

De banken hebben klachten over kwaliteit en redelijkheid van de Eerlijke Bankwijzer, die hun beleid beoordeelt over zaken van gendergelijkheid tot investeringen in mijnbouw.

Hoofdkantoor Rabobank in Utrecht.
Hoofdkantoor Rabobank in Utrecht. Foto Lex van Lieshout/ANP

Drie jaar hebben ze geprobeerd eruit te komen, er is zelfs een onafhankelijke bemiddelaar aan te pas gekomen, maar het is niet gelukt. Nu zijn de banken er klaar mee. Ze stoppen hun medewerking aan de Eerlijke Bankwijzer, die het investeringsbeleid van banken beoordeelt.

Dat hebben de acht Nederlandse banken die beoordeeld worden „als collectief besloten”, zegt Bas Rüter tegen NRC. Hij spreekt als voorzitter van het platform duurzaamheid van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) namens alle banken. Tevens is hij directeur duurzaamheid bij Rabobank.

De Eerlijke Bankwijzer is in 2009 opgericht en is een initiatief van zes maatschappelijke organisaties. Elke twee jaar beoordelen ze hoe banken het doen op tal van onderwerpen, van gendergelijkheid tot mijnbouw. Van begin af aan hebben banken meegewerkt, tot nu.

De banken hebben klachten over de kwaliteit en de redelijkheid van de oordelen. Ze willen graag een scheidsrechter die zich daarover buigt. Daar voelt de Eerlijke Bankwijzer niets voor. „Het is óns instrument, niet van de banken”, zegt Jan Gruiters. Hij is voorzitter van de Eerlijke Bankwijzer en directeur van vredesorganisatie PAX, een van de ngo’s achter het initiatief. Een scheidsrechter zoals de banken voorstellen vindt hij onacceptabel, want „dan zouden we onze onafhankelijkheid opgeven”.

Ook vinden de banken het te veel werk: de Eerlijke Bankwijzer stelt in hun ogen te veel vragen en de vragen veranderen bovendien elke keer. Volgens Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer, is dat echter overdreven.

Lees meer over de redenen achter het besluit: De banken zijn klaar met de Eerlijke Bankwijzer