Achttien gewonden bij nieuwe massale demonstraties in Chemnitz

In de Oost-Duitse stad gingen opnieuw extreemrechtse demonstranten de straat op in protest tegen immigratie. Ook demonstreerden duizenden tegen xenofobie.

De politie zette zaterdag achttienhonderd agenten in.
De politie zette zaterdag achttienhonderd agenten in. Foto DPA/AP

Bij massale demonstraties in de Oost-Duitse stad Chemnitz zijn zaterdag zeker achttien gewonden vallen, onder wie drie agenten. Dat meldt de lokale politie. Meer dan negenduizend mensen gingen de straat op in de stad waar het al dagen onrustig is. Enerzijds protesteerden extreemrechtse demonstranten tegen immigratie, anderzijds betoogden duizenden tegen xenofobie en voor vrede.

Meer dan achttienhonderd agenten werden zaterdag ingezet bij de demonstraties, zij hebben ongeveer driehonderd arrestaties verricht. Op verschillende momenten kwam het volgens de politie bijna tot een gewelddadige confrontatie tussen de twee groeperingen, waarna agenten ingrepen. Zeker acht van de gewonden vielen na politie-inzet. Ook raakte een jonge Afghaan lichtgewond toen een viertal “gemaskeerde mannen” hem aanviel. De politie meldt bovendien dat een journalist van de regionale omroep MDR is belaagd.

De politie laat ook weten dat het 37 mogelijke misdrijven onderzoekt. Het gaat onder meer om mishandeling en vernieling van eigendommen. Naar verwachting zal het aantal zaken nog toenemen.

Lees ook: Geweld in Oost-Duits Chemnitz leidt tot brede vertrouwenscrisis

Steekpartij was aanleiding

Aanleiding voor de protesten is de steekpartij waarbij vorige week een 35-jarige Duitser om het leven kwam. Een Irakees en een Syriër worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de man. Toen dit bekend werd gingen honderden extreemrechtse Duitsers de straat op om te protesteren tegen immigratie. Ook honderden hooligans en neonazi’s liepen mee.

Bij de optochten brulden demonstranten racistische leuzen, sommigen voerden de Hitlergroet uit. Ook werden mensen wier uiterlijk wees op een migratie-achtergrond aangevallen. Vanuit heel Duitsland werd geschrokken gereageerd en verschillende politici veroordeelden het geweld met scherpe bewoordingen. Alleen een bondsdaglid van de anti-immigratiepartij AfD noemde het een “burgerplicht” om de “messenmigratie” tegen te houden.

Lees ook: ‘Zwijnen, ga werken’ roepen ze van rechts

‘Stille meerderheid moet spreken’

In de dagen die volgden vonden verschillende demonstraties plaats, georganiseerd vanuit zowel rechtse als linkse hoek. Bij de demonstraties van zaterdag behoorden zo’n 3.500 tot het linkse kamp, ruim 4.500 mensen gingen de straat op na de oproep van (extreem-)rechtse partijen en groeperingen.

Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, stelde zondag dat er harder opgetreden moet worden tegen extremisme in Duitsland. Hij noemde het een schande dat de Hitlergroet gebezigd is op de Duitse straten. “De stille meerderheid moet luider worden”, zo stelt de minister.

Twitter avatar HeikoMaas Heiko Maas Wenn auf unseren Straßen wieder der Hitlergruß gezeigt wird, ist das eine Schande für unser Land. Wir müssen Gesicht zeigen gegen Neonazis und Antisemiten. Die schweigende Mehrheit muss endlich lauter werden. https://t.co/DubIoZuUfY #wirsindmehr https://t.co/Ko7GejDeXD