Ajax met 4-0 te sterk voor Vitesse, Feyenoord klopt NAC met 4-2

Ajax blijft tweede in de eredivisie, op twee punten van koploper PSV. PEC Zwolle won eerder op de dag bij een uitwedstrijd in de Euroborg met 0-1 van FC Groningen.

Jeremiah St. Juste (Feyenoord) en Anouar Kali (NAC) in duel.
Jeremiah St. Juste (Feyenoord) en Anouar Kali (NAC) in duel. Foto ANP Pro Shots

Feyenoord heeft zondag de derde overwinning op rij geboekt. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst versloeg NAC Breda in De Kuip met 4-2. Daardoor gaat de bekerwinnaar met negen punten uit vier duels als nummer drie van de eredivisie de interlandperiode in, achter PSV (twaalf) en Ajax (tien).

Aanvoerder Robin van Persie opende halverwege de eerste helft de score. Gianluca Nijholt bracht NAC, dat vorig seizoen zowel uit als thuis won van Feyenoord, uit een strafschop weer op gelijke hoogte. Na een uur verdween een achterwaartse kopbal van Van Persie via de lat en het been van NAC-keeper Benjamin van Leer in het doel. De Rotterdamse spits tekende even later zelf voor de 3-1, Tonny Vilhena maakte de vierde treffer van de thuisclub. Mitchell te Vrede (ex-Feyenoord) deed nog iets terug namens NAC. (ANP)

Ajax met 4-0 veel te sterk voor Vitesse

Ajax boekte in Arnhem een simpele uitzege op Vitesse (4-0). Het elftal van Erik ten Hag leidde binnen een krappe twintig minuten met 3-0. Hakim Ziyech, die zaterdag nog een nieuw contract bij Ajax tekende, schoot al in de derde minuut raak. Vier minuten later kopte Klaas-Jan Huntelaar de bal vrij in en in de negentiende minuut leek het duel na een goal van Dusan Tadic beslist. Huntelaar scoorde na 58 minuten nog een keer.

Ajax blijft tweede in de eredivisie, op twee punten van koploper PSV. De club uit Amsterdam besloot in Arnhem een succesvolle week in stijl. Ajax plaatste zich woensdag niet alleen weer eens voor de groepsfase van de Champions League. Tot zijn opluchting zag trainer Erik ten Hag ook geen belangrijke spelers meer vertrekken voordat de transfermarkt weer op slot ging. (ANP)

Heracles bezorgt AZ nederlaag

Heracles Almelo bezorgde AZ zondagmiddag de eerste nederlaag van dit seizoen. De ploeg van trainer Frank Wormuth versloeg de Alkmaarders op het kunstgras in Almelo met 3-2. Alleen PSV en Ajax zijn nu na vier wedstrijden nog ongeslagen in de eredivisie.

AZ nam binnen anderhalve minuut nog wel de leiding via de zeventienjarige spits Myron Boadu. Heracles nam in de loop van de eerste helft het initiatief over en kwam op gelijke hoogte dankzij een fraai doelpunt van Mohammed Osman, die de bal van grote afstand langs doelman Marco Bizot trapte.

Na rust pakte Heracles door. Kristoffer Peterson zette de thuisploeg op voorsprong met zijn vierde treffer van het seizoen, Lerin Duarte knalde de 3-1 langs Bizot. Invaller Bjørn Johnsen maakte het de laatste tien minuten nog even spannend met een tweede goal voor AZ maar dat bleek niet genoeg. Heracles hield mooi stand. (ANP)

Twitter avatar HeraclesAlmelo Heracles Almelo Heracles Almelo trekt de overwinning over de streep! AZ wordt in eigen huis verslagen met 3-2 dankzij doelpunten van Osman, Peterson en Duarte. #heraz (3-2) https://t.co/iSjPiBJQY1

PEC Zwolle wint eerste duel dit seizoen van Groningen

PEC Zwolle won bij een uitwedstrijd in de Euroborg met 0-1 van FC Groningen. De ploeg van trainer John van ’t Schip boekte zondag de eerste overwinningen van het seizoen. Het winnende doelpunt kwam van Vito van Crooy. PEC heeft door de winst de laatste plaats in de eredivisie verlaten en is Fortuna Sittard voorbij.

Van Crooy scoorde vorige week tegen PSV ook al, maar toen verloor Zwolle door een laat doelpunt van Luuk de Jong alsnog. FC Groningen had de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen verloren van Willem II, maar vorige week wel gewonnen bij De Graafschap.

Van ’t Schip had aanvoerder Bram van Polen en Darryl Lachman naast zich op de bank gezet. Zijn club haalde afgelopen week nog drie nieuwe spelers van wie Tomas Lam, in 2016 vertrokken uit Zwolle, meteen een basisplaats had. De beste kansen waren voor Groningen, dat Django Warmerdam twee keer zag missen.

Er kwamen meer debutanten binnen de lijnen: de Italiaanse aanvaller Gianluca Scamacca (PEC) en de Deen Jannik Pohl (Groningen). Na ruim een uur verscheen ook de van een blessure herstelde Mimoun Mahi in het veld voor zijn honderdste duel voor de Groningers. Hij stond koud in het veld of Van Crooy scoorde aan de andere kant. Het was de beslissing, bleek na hectische slotminuten. (ANP)