Uitvaart

‘Queen of Soul’

Foto’s AFP, Reuters, EPA

Duizenden fans, artiesten, familieleden en vrienden hebben vrijdag definitief afscheid genomen van Aretha Franklin. De uitvaart van de 'Queen of Soul' vond plaats in de Greater Grace Temple in Franklins woonplaats Detroit, Michigan in de VS. De dienst duurde ruim zes uur. Oud-president Bill Clinton sprak de aanwezigen toe. Hij noemde Franklin een „adembenemend talent” dat haar publiek altijd wist te vermaken. Predikant Jesse Jackson sprak vol lof over Franklins bijdrage aan de burgerrechtenbeweging. „Aretha was onze koningin, ze hoorde – en hoort nog steeds – bij ons.” Ook traden sterren als Ariana Grande, Jennifer Hudson, Chaka Khan en Stevie Wonder op. Buiten de zaal verzamelden duizenden fans zich om de dienst op een groot scherm te volgen. Ter ere van de Queen of Soul stond een vloot van roze Cadillacs te wachten. De kist van Franklin werd met een witte Cadillac vervoerd. Franklin overleed in augustus op 76-jarige leeftijd. (NRC)