Steekpartij

Afghaan stak om zich heen op station Amsterdam CS

De man die vrijdagmiddag door de politie werd neergeschoten op station Amsterdam Centraal stak willekeurig met een mes om zich heen.

Dat blijkt uit eerste onderzoek van de politie, die rekening houdt met een terroristisch motief. Dat zegt de Amsterdamse politie aan NRC. De verdachte is een 19-jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning, meldt de politie. Er werden geen verdachte zaken in zijn rugzak gevonden. De politie heeft contact met de Duitse autoriteiten over zijn achtergronden.

De twee personen op wie hij instak, zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Zij verkeren nu buiten levensgevaar. Ook de verdachte is gewond geraakt. Na de steekpartij zijn verscheidene ambulances en een traumahelikopter naar het station gegaan.

„Er is op enig moment tumult ontstaan. Daarbij heeft deze man twee mensen gestoken. Vervolgens liep hij weg, met het mes in zijn hand. De politiemensen hebben hem daarop neergeschoten”, meldde de politie eerder op vrijdag. Een bloemist verklaarde tegenover de Amsterdamse zender AT5 dat een van de slachtoffers bij hem in de winkel kwam. „Die zat helemaal onder het bloed. Hij liep terug de hal in en viel toen neer.” Het treinverkeer rond Amsterdam was tot in de avond ontregeld. (NRC)