Verdachte steekpartij Amsterdam had terroristisch motief

Uit de eerste verklaringen die de negentienjarige Afghaanse man heeft afgelegd, blijkt dat hij een terroristisch motief had voor de mesaanval vrijdag op Amsterdam Centraal.

Forensisch onderzoek vrijdagmiddag op Amsterdam Centraal.
Forensisch onderzoek vrijdagmiddag op Amsterdam Centraal. Foto Remko de Waal/EPA

De man die verdacht wordt van de steekpartij vrijdag op Amsterdam Centraal had een terroristisch motief. Dat is volgens de politie naar voren gekomen uit de eerste verklaringen van de negentienjarige Afghaan Jawed S..

De verdachte werd kort na de aanval door politieagenten neergeschoten en ligt in het ziekenhuis. Daar vinden onder politiebewaking de verhoren plaats met behulp van een tolk.

De politie gaat zondag verder met het verhoren van de S., die een Duitse verblijfsvergunning heeft. Maandag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris. Voorlopig mag hij alleen contact hebben met zijn advocaat.

Geen extra maatregelen

De gemeente Amsterdam, het Openbaar Ministerie en de politie nemen vooralsnog geen extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de aanslag. Volgens de Amsterdamse driehoek, zoals de instanties samen worden genoemd, laat het snelle optreden van de politie zien dat de stad voorbereid is op dit soort incidenten.

ANP meldt dat volgens de politie alles er tot nu toe op wijst dat S. alleen handelde. Er is intensief contact tussen de Nederlandse en Duitse autoriteiten. De Duitse politie heeft op verzoek van de Nederlandse justitie een huiszoeking verricht in de woning van de man. Meerdere gegevensdragers, bijvoorbeeld usb-sticks of computers, zijn daarbij in beslag genomen. In welke stad in Duitsland de man woonde, maakt de politie niet bekend.

Toeristen

De twee personen die zijn neergestoken waren Amerikaanse toeristen. Volgens de politie lijkt het erop dat de verdachte zijn slachtoffers willekeurig koos.

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra gaf zaterdagmiddag aan met zijn twee landgenoten in contact te staan. Beiden liggen zwaargewond maar aanspreekbaar in het ziekenhuis. Ze zijn buiten levensgevaar. Hoekstra wenst ze een spoedig herstel toe. De ambassade werkt nauw samen met de gemeente Amsterdam en andere autoriteiten om verder te achterhalen wat er vrijdag precies gebeurd is.

Premier Mark Rutte is zaterdag in een Facebookbericht ingegaan op de mesaanval. “Ik wil mijn diepste respect uitspreken voor de agenten en het NS-personeel die gisteren zo adequaat hebben gereageerd in een noodsituatie”, schrijft Rutte.

“Deze laffe daad laat zien hoe belangrijk het is dat we alert zijn en blijven.”

Na het incident vrijdag is de tas van de vermeende dader onderzocht. Gedurende dat onderzoek werd de westtunnel van het station een aantal uur afgesloten. In de tas zijn geen verdachte zaken aangetroffen.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Update CS
De gisteren neergestoken toeristen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten. Zij liggen beiden nog in het ziekenhuis en zijn aanspreekbaar. De 19-jarige verdachte, die ook nog in het ziekenhuis ligt, wordt met een tolk gehoord. Later mogelijk meer info nav dit verhoor