Opbrengst Elfstedenzwemtocht loopt op tot 4,7 miljoen

Met dit bedrag is zwemmer Maarten van der Weijden zijn oorspronkelijke streefbedrag van 4,5 miljoen euro voorbij. Het geld gaat naar kankeronderzoek.

Maarten van der Weijden nadat hij op 20 augustus zijn Elfstedenzwemtocht heeft moeten staken.
Maarten van der Weijden nadat hij op 20 augustus zijn Elfstedenzwemtocht heeft moeten staken. Foto Remko de Waal / ANP

Maarten van der Weijden heeft met zijn Elfstedenzwemtocht inmiddels al ruim 4,7 miljoen euro opgehaald. Dat meldt de zwemmer zaterdag op Twitter. Daarmee is hij zijn oorspronkelijke streefbedrag an 4,5 miljoen euro voorbij. Het geld gaat naar kankeronderzoek.

Twitter avatar mvdweijden Maarten vd Weijden Het gaat maar door. Tussenstand 4,722 miljoen voor kankeronderzoek. We hebben daarom een 12e onderzoek; goedgekeurd door @kwf_nl, geselecteerd door @StichtingOlijf, @borstkanker en @NFKkanker, uitgevoerd door @hetAVL #brcamutatie #100%naarkankeronderzoek https://t.co/qGcFOCqRk0

Van der Weijden keerde zaterdagochtend even terug naar het Friese Burdaard. Daar moest hij maandag 20 augustus zijn tocht staken, na 163 kilometer en 55 uur zwemmen. Hij werd tussen Bartlehiem en Dokkum niet lekker en besloot in samenspraak met zijn arts te stoppen.

Schuldgevoel

In een interview met NRC zei de olympisch kampioen, die zelf leukemie overleefde, voorafgaand aan zijn zwemtocht dat hij zich schuldig voelde:

“Het meest extreme dat ik me kan voorstellen, de Elfstedentocht zwemmen, kan ik opbrengen omdat ik me schuldig voel. Schuldig ten opzichte van kankerpatiënten die het niet hebben overleefd. Ik draag het voortdurend met me mee, en het is fijn om daar wat mee te doen, om er uiting aan te geven in plaats van het weg te stoppen.”

Van der Weijden werd tijdens zijn 55 uur zwemmen toegejuicht vanaf de kade en bruggen door duizenden toeschouwers. Onder anderen oud-schaatser Erben Wennemars en cabaretier Freek de Jonge voeren enkele uren met hem mee om Van der Weijden mentaal te steunen.

Lees ook dit NRC-interview met Van der Weijden over zijn zwemtocht: ‘Ik ben bezeten, ik ben nu geen leuke man, geen toffe vader’