oosten van Oekraïne

Pro-Russische separatistenleider Zachartsjenko gedood bij bomaanslag

De leider van de pro-Russische Volksrepubliek Donetsk in Oekraïne, Aleksandr Zachartsjenko, is vrijdag omgekomen door een bomaanslag. Dat heeft de leiding van de opstandige republiek inmiddels bevestigd.

De explosie had plaats in een restaurant in het centrum van Donetsk, rond half zes lokale tijd. Zeker drie omstanders raakten gewond. Een van hen is de minister van Belastingen Aleksandr Timofejev, die wordt gezien als de tweede man binnen de zelfverklaarde volksrepubliek.

Volgens de autoriteiten in Donetsk zijn kort na de aanslag enkele verdachten aangehouden. Een anonieme bron meldde aan het Russische persbureau Interfax dat het zou gaan om „Oekraïense saboteurs” en „andere betrokkenen”. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken legde meteen na de aanslag de schuld bij de Oekraïense regering. Volgens Igor Goeskov, chefstaf van de Oekraïense veiligheidsdienst SBOe, is de aanslag daarentegen waarschijnlijk het gevolg van een intern conflict binnen de Volksrepubliek Donetsk of het werk van de Russische geheime dienst.

Zowel in de Volksrepubliek Donetsk als het naburige separatistenrepubliekje Loehansk zijn de afgelopen jaren regelmatig aanslagen gepleegd. Verschillende vooraanstaande commandanten lieten daarbij het leven. Vorig jaar werd de toenmalige leider van Loehansk, Igor Plotnitski, afgezet tijdens een putsch.

Aleksandr Zachartsjenko (1976) was de gekozen leider van de Volksrepubliek Donetsk. De voormalige elektricien nam in 2014 deel aan de bestorming van het Provinciehuis van Donetsk en werd al snel een prominente commandant van de separatisten. In augustus 2014 werd hij voor het eerst aangesteld als politiek leider.

De ‘Volksrepublieken’ van Donetsk en Loehansk scheidden zich in 2014 van Oekraïne af. Bij de burgeroorlog die daarop volgde zijn al meer dan 10.000 doden gevallen.