NS vreest extra drukte op station Amsterdam-Zuid door Noord/Zuidlijn

NS verwacht in september extra drukte op station Amsterdam-Zuid door de Noord/Zuidlijn. De nieuwe metroverbinding trok in de eerste week na de opening op 22 juli al 72.000 reizigers per dag. Als na de zomervakantie de scholieren en forenzen zich weer melden, zal dat aantal nog aanzienlijk oplopen. Metro-exploitant GVB inventariseert op dit moment de reizigersgegevens en waagt zich niet aan een kortetermijnvoorspelling. Voor de lange termijn gaat zijn prognose uit van 121.000 reizigers per dag in 2030.

NS voorziet dat het aantal reizigers in de spitstreinen met 10 procent groeit. Het spoorbedrijf rijdt met treinen met de maximaal mogelijke lengte, maar dat zal naar verwachting niet genoeg zijn om iedereen een zitplaats te bieden. Ook veel andere drukke treinen rijden op de maximale lengte. NS adviseert spitsreizigers om de drukte-indicator van de reisplanner-app te raadplegen om zo te zien welke treinen druk of rustiger zijn. In de hyperspits – de piek tussen 7.30 en 8.30 uur – moet een deel van de reizigers rekening houden met een staanplaats.

NS heeft zich voorbereid op circa 35 miljoen reizigers in september. De hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Schiphol is met 19 procent de snelst groeiende verbinding. De drukste trein wordt per direct uitgebreid van zes naar negen rijtuigen. Vanaf december breidt NS hier ook het aantal treinen uit van vier naar vijf per uur. Spoorbeheerder ProRail waarschuwde vorige week dat het ruim 7.300 kilometer tellende Nederlandse spoorwegnet „nagenoeg vol” is. (NRC)