Recensie

Recensie

Ingehouden woedende ‘BlacKkKlansman’

Foto Eric de Vries

Waargebeurd: in de jaren 70 infiltreerde de zwarte politieagent Ron Stallworth in de Ku Klux Klan (KKK), de notoire organisatie die Amerika wil ontdoen van zwarten, joden en homo’s. Door zich telefonisch voor te doen als witte racist legt hij contact met de KKK. Als die met hem wil afspreken, vaardigt hij een collega af. Het door Spike Lee met ingehouden woede geregisseerde BlacKkKlansman begint luchtig en met humor, maar het venijn zit in de staart: in feite gaat de film over Trump. Die vergoelijkte het gedrag van de rechtse relschoppers die in 2017 door Charlottesville trokken en op het publiek inreden, waarbij een dode viel. Met die huiveringwekkende beelden eindigt BlacKkKlansman.

Film: komedie
BlacKkKlansman Regie: Spike Lee. In: 84 bioscopen

●●●●