heldhaftige optredens Afghanistan

Apache-piloot De Ruiter ontvangt Willems-Orde

De koning en majoor-vlieger Roy de Ruiter tijdens de uitreiking.
De koning en majoor-vlieger Roy de Ruiter tijdens de uitreiking. Foto Robin Utrecht/ ANP

Koning Willem-Alexander heeft vrijdag Apache-piloot Roy de Ruiter geridderd in de Militaire Willems-Orde. De Ruiter ontving de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding vanwege heldhaftige optredens tijdens zijn uitzending als gevechtsvlieger en air mission commander in Afghanistan van 2007 tot 2009. De koning benoemde een aantal situaties waarin De Ruiter op moedige wijze handelde. Zo leidde hij met gevaar voor eigen leven de Talibaan af waardoor de strijders hun locatie verraadden. Hiermee beschermde hij Britse en Nederlandse grondtroepen „terwijl de granaten langs de cockpit scheerden”, zo beschreef de koning. Volgens de koning heeft De Ruiter „op exceptionele wijze blijk gegeven van moed en trouw”. De Willems-Orde is de hoogste militaire onderscheiding in Nederland en is een „beloning voor daden van moed, beleid en trouw”. (NRC)