De kast van Bonne Reijn

Foto Daan Brand, Portret Mats van Soolingen / HH

„Hoe m’n kleren erbij liggen boeit me geen fuck”, zegt modeontwerper Bonne Reijn (27), die bekend werd met zijn canvas pakken (Bonne Suits) en nu ook leren schoenen verkoopt. Hij woont samen met zeven vrienden in een huis in Amsterdam dat hij van zijn moeder erfde. „Ik zie kleding als gebruiksvoorwerp, ik wil het op de grond kunnen gooien. Alles keurig tentoonstellen kost me te veel tijd. Dit is toch maar de kamer waar ik in m’n onderbroek een computerspelletje speel.”

Opgefrommeld in zijn kast liggen ontwerpen van Maison Margiela, Issey Miyake en Marni, een verzameling waar hij sinds zijn zeventiende aan werkt. Aangevuld met de merken van zijn vrienden: Smib en The New Originals, met wie hij samen de winkel Zeedijk 60 runt. En Patta. „Goeie kleding geeft je het gevoel dat je eruitziet als a million dollars. Het doet iets met je zelfvertrouwen. Ik koop alleen écht mooie dingen waarvan ik zeker weet dat ik ze elke dag ga dragen.” De meeste kleren koopt Reijn op reis. Het winkelaanbod in Amsterdam wordt volgens hem namelijk steeds slechter. „Ik zie alleen maar kleren voor perfecte schoonzonen.”