Aanpak overlast

Gemeente geeft ruim 1.700 vergunningen aan gidsen die groepen rondleiden in binnenstad

Het was bedoeld om overlast door grote groepen toeristen terug te dringen. Maar voorlopig lijkt het effect van de vergunningplicht voor gidsen in de binnenstad beperkt. Inmiddels hebben 1.733 gidsen de sinds april verplichte ontheffing binnen, berichtte Het Parool deze week. De initiatiefnemer, wethouder Udo Kock (D66), laat weten dat „best wel veel” te vinden. Iedere aanvrager heeft de vergunning gekregen; de gemeente wilde niet op voorhand rondleiders dwarsbomen. Wel kan ze nu de ontheffing intrekken van gidsen die zich niet aan de regels houden. Zo mogen ze geen groepen rondleiden van meer dan twintig man, geen toer maken na 23.00 uur en geen doorgang blokkeren. Gidsen die de regels schenden, krijgen eerst een waarschuwing.