Trump dreigt met vertrek uit Wereldhandelsorganisatie

Handelsverdragen Aan vooravond van nieuw handelsverdrag met Mexico en Canada noemt Trump de WTO „de slechtste handelsovereenkomst ooit”.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdagavond gedreigd Amerika terug te trekken uit de Wereldhandelsorganisatie, de WTO, die toeziet op de naleving van afspraken over de handel tussen landen.

In een interview met persbureau Bloomberg noemde Trump de oprichting van de WTO „de slechtste handelsovereenkomst ooit”. De Amerikaanse president zei dat Amerika zich zou terugtrekken als de WTO niet „verandert”. Trump uitte eerder kritiek op de WTO omdat Amerika lang niet alle handelstwisten wint die voor de WTO worden gebracht. De president is van mening dat de WTO inbreuk maakt op de Amerikaanse soevereiniteit. Dreigen met terugtrekken deed Trump niet eerder.

Nieuwe handelsverdragen

Het verbeteren van handelsverdragen is een speerpunt van Trumps beleid. Het dreigement richting de WTO komt aan de vooravond van een waarschijnlijke herziening van de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst NAFTA, een vrijhandelszone tussen de VS, Mexico en Canada waar Trump zich eerder bijzonder kritisch over uitliet.

Maandag nodigde Trump journalisten uit in de Oval Office om een telefoongesprek met zijn Mexicaanse ambtsgenoot Enrique Peña Nieto bij te wonen. Aanvankelijk lukte het Trump niet zijn eigen telefoon op speakerstand te zetten, eenmaal verbonden bleek dat Mexico en de VS overeenstemming hadden bereikt over nieuwe handelsvoorwaarden wat betreft auto-importen.

Zo werd onder meer afgesproken dat zeker 40 procent van een auto gemaakt moet worden door arbeiders die minimaal 16 dollar per uur verdienen, het dubbele van wat in Mexico betaald wordt.

Die deal zou de VS graag ook met Canada en dus in volledig NAFTA-verband sluiten. Na weken van kritiek richting Canada klonk Trump donderdag opvallend optimistisch. Hij zei dat de partijen „ dicht bij een deal” zijn. Deze vrijdag zou de deadline daarvoor verlopen.

Naar verluidt is het belangrijkste knelpunt het mechanisme om handelsgeschillen te beslechten. De VS wil af van onafhankelijke tribunalen, Canada eist juist dat die blijven bestaan.

Amerikaanse media melden dat een centrale rol in het nieuwe NAFTA-akkoord het versterken van Noord-Amerika als productiebasis is. Voor automakers zou het veel duurder worden om auto-onderdelen van buiten te halen. Nu nog komt een flink aantal auto-onderdelen uit China.

Wat betreft de auto-industrie ligt Trump ook met Europa overhoop. De Europese suggestie donderdag om alle heffingen op auto’s tussen de VS en Europa te schrappen, veegde Trump vrijwel meteen van tafel. Hij noemde het „niet voldoende” en wees erop dat de gewoonte van Europeanen is om auto’s van Europese makelij te kopen. „En niet de onze.”