Eerste onderzoek politie Amsterdam: dader stak willekeurig

Het zou gaan om een 19-jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning. De politie onderzoekt of hij een terroristisch motief had.

Foto Remko de Waal/ANP

De man die vrijdagmiddag door de politie werd neergeschoten op station Amsterdam Centraal stak willekeurig om zich heen. Dat blijkt uit het eerste onderzoek van de politie, die rekening houdt met een terroristisch motief. Dat bevestigt de Amsterdamse politie aan NRC.

De dader is een 19-jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning, meldt de politie. Zij is in contact met de Duitse autoriteiten. De twee personen op wie de man instak zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Zij verkeren buiten levensgevaar. Na de steekpartij zijn verschillende ambulances en een traumahelikopter richting het station gegaan.

De verdachte is geraakt in zijn onderlichaam. Hij wordt onder politiebewaking in een ziekenhuis verhoord over zijn motieven. Duidelijk is in elk geval dat de man na de steekpartij wegliep met het mes in zijn hand. Vervolgens werd hij door de politie neergeschoten.

Het station kort na het incident. Op de beelden zou het neerschieten en arresteren van de verdachte te zien zijn:

Twitter avatar ozguraydin30 Özgür Aydın Amsterdam Centraal istasyonda polis 1 kişiyi vurarak durdu. İstasyon şuan ulaşıma kapatıldı. https://t.co/4HD2vHfedA

 

Twitter avatar e_konig Eppo König Beelden van politie en hulpdiensten in Amsterdam CS terwijl het station nog wordt ontruimd. Getuigen spreken van een steek- of schietpartij, waarna de politie een schutter zou hebben neergeschoten. https://t.co/JnnaWKEF2c

Een bloemist verklaarde vrijdagmiddag tegenover de Amsterdamse zender AT5 dat een van de slachtoffers bij hem in de winkel kwam. “Die zat helemaal onder het bloed. Hij liep terug de hal in en viel toen neer.”

Spoor 4 en 5 zijn als gevolg van het incident anderhalf uur afgesloten geweest, evenals de linkerpassage in het station. De sporen werden rond half drie weer vrijgegeven. Het treinverkeer op het hele station lag eveneens kortstondig stil maar werd rond één uur weer opgestart, meldt de NS. Het tramverkeer rond het stationsplein kwam rond half drie weer op gang.

De politie meldt de rugzak van de vermeende dader te hebben onderzocht, maar daarin geen verdachte zaken te hebben aangetroffen.

Beelden van reizigers die het station worden uitgeleid:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Amsterdam Centraal wordt ontruimd https://t.co/PbOusPGaCP