Nicaragua zet VN-mensenrechtenorganisatie uit na kritisch rapport

Twee dagen geleden publiceerden de VN een onderzoek waarin zij Ortega’s regering onder meer beschuldigen van buitengerechtelijke executies.

Ortega houdt een pamflet omhoog waarin de 'terroristische coup' wordt veroordeeld.
Ortega houdt een pamflet omhoog waarin de 'terroristische coup' wordt veroordeeld. Foto Rodrigo Sura/EPA

De Nicaraguaanse regering eist dat een mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties het land verlaat. Dit meldt het Nicaraguaanse mensenrechtencentrum vrijdag. Het nieuws komt twee dagen na de publicatie van een kritisch rapport van de VN, waarin het regeringsgeweld met harde bewoordingen wordt bekritiseerd.

Het bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Rechten van de Mens deed onderzoek naar de onrust die sinds april plaatsvindt in het Centraal-Amerikaanse land. Volgens het orgaan heeft de politie onrechtmatig burgers gedood, ook zijn onschuldige burgers verdwenen en gemarteld. De VN rekenen het de regering bovendien aan dat niet-officiële milities straffeloos geweld kunnen inzetten tegen demonstranten.

In beeld: In Nicaragua klampt president Ortega zich op bloedige wijze vast aan de macht

Na de publicatie van het rapport zei de regering van president Daniel Ortega dat het onderzoek partijdig was. Volgens Ortega hield de onderzoekscommissie geen rekening met de context waarin het geweld plaatsvond. De regering stelt dat er een “terroristische coup” op handen is en dat de demonstranten zich agressief gedragen.

Dictatoriale actie

Volgens NRC-correspondent Nina Jurna wil Ortega met de uitzetting van de mensenrechtenorganisatie laten zien dat hij niet met zich laat sollen:

“Een officieel instituut uitzetten is een dictatoriale actie. Hiermee wil Ortega laten zien dat hij de baas is in Nicaragua en dat hij geen kritiek duldt. Het is opnieuw een keiharde manier om zijn autoriteit te tonen.”

Lees ook: Nicaragua op weg naar een burgeroorlog

De onrust in Nicaragua ontstond in april nadat president Ortega omstreden pensioenhervormingen aankondigde. Honderdduizenden demonstranten gingen de straat op om te protesteren tegen Ortega en het beleid. De hervormingen zijn uiteindelijk niet doorgevoerd, maar de Nicaraguanen eisen dat Ortega aftreedt. De protesten worden sinds het begin met harde hand neergeslagen. Tot nu toe kwamen meer dan driehonderd mensen om het leven, duizenden raakten gewond.

Volgens persbureau AP zal de VN-Veiligheidsraad woensdag bijeenkomen om de situatie in Nicaragua te bespreken.