‘Maak onderzoeken naar de haalbaarheid van het nieuwe stadion openbaar’

De Stelling Er komt een tweede onderzoek naar de haalbaarheid van het businessplan voor Feyenoord City. Mag de gemeente dat zien?

Feyenoord City, de organisatie die verantwoordelijk is voor de bouw van het nieuwe voetbalstadion op Rotterdam-Zuid, laat een tweede onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid van het businessplan. Dit gebeurt in opdracht van Stadion Feijenoord NV, het stadionbedrijf van de voetbalclub, die het onderzoek door International Stadia Group (ISG) ook betaalt. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft dit onderzoek nodig om een lening voor de bouw van het nieuwe stadion te kunnen verstrekken. Dat bevestigt de woordvoerder van Feyenoord City, Ruud Bijl.

De totale bouwsom voor het nieuwe stadion is begroot op 444 miljoen euro. Uit een eerder onderzoek van ISG blijkt volgens Feyenoord City dat het businessplan van het nieuwe stadion haalbaar is, maar wel aangepast moet worden, bleek vorige week. Als dit aangepaste businessplan af is, licht ISG dat nog eens door – het tweede onderzoek. Pas daarna kan een akkoord met de bank volgen.

Volgens fractievoorzitter Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren moet verantwoordelijk wethouder Adriaan Visser (financiën, D66) beide ISG-onderzoeken openbaar maken omdat de gemeente een aandeel van 40 miljoen euro in het nieuwe stadion neemt. Maar Visser beloofde de raad alleen een gekuiste versie. „Onvoldoende”, vindt Van der Velden. „Als wij er miljoenen insteken, moeten we alle risico’s kennen.” De stelling is: ‘Maak beide onderzoeken naar de haalbaarheid van het nieuwe stadion 100% openbaar.’

Wethouder Adriaan Visser (D66), via zijn woordvoerder:„Oneens. De ISG-rapporten zijn van het bedrijf Feyenoord en bevatten bedrijfsgevoelige informatie. Daar is de gemeente geen opdrachtgever van.”

Ruud Bijl, woordvoerder Feyenoord City: „Oneens. Er staat commerciële en concurrentiegevoelige informatie in. Die maken wij niet openbaar. De bevindingen van ISG gebruiken we om een nieuwe versie van de business case te maken. Die zal ISG ook beoordelen. Van dit tweede ISG-onderzoek komt een openbare versie.”

Ruud van der Velden, raadslid Partij voor de Dieren: „Eens. Als Feyenoord geld van de gemeente wil voor een nieuw stadion moeten ze transparant zijn. Ik wil van beide ISG-rapporten de originele versie. Nu belooft Feyenoord alleen één gecensureerde versie waaruit mogelijk kritiek op het businessplan van het stadion geschrapt wordt.”

Gerben Vreugdenhil, raadslid Leefbaar Rotterdam en accountant: „Eens. Over wat voor concurrentiegevoelige informatie heeft Feyenoord het eigenlijk? Ik wil volledige openbaarheid van de wethouder en Feyenoord. Of Feyenoord moet het nieuwe stadion zonder 40 miljoen euro van de gemeente bouwen. Dan hoeft het niet.”