KNMI: warmste zomer in driehonderd jaar

De voorheen warmste zomers waren 1826 en 2003, schrijft het weerinstituut.

Vooral in juli was het warm.
Vooral in juli was het warm. Foto Jerry Lampen/ANP

Extreem warm, zeer zonnig en zeer droog. Zo vat het KNMI de zomer van 2018 samen. Volgens het meteorologisch instituut was deze zomer de warmste sinds 1706, toen de Nederlandse metingen begonnen.

Dat blijkt vrijdag, de laatste dag van de meteorologische zomer, uit cijfers van het KNMI over juni, juli en augustus. De gemiddelde temperatuur was in die drie maanden op het meetpunt in De Bilt 18,9 graden, waar 17 gemiddeld is. De voorheen heetste zomers waren in 2003 (18,6 graden) en 1826 (ongeveer 18,7 graden).

Deze zomer kende twee bijna op elkaar aansluitende hittegolven: van 15 tot en met 27 juli en van 29 juli tot en met 7 augustus. Alle zomermaanden waren zeer warm, met als uitschieter juli die met 20,7 de op twee na warmste juli was sinds 1901. De hoogste temperatuur werd op 26 juli in Arcen gemeten en lag op 38,2 graden: slechts 0,4 graden onder de hoogste temperatuur ooit door het KNMI in Nederland gemeten.

Bekijk ook de foto’s Dit zijn jullie mooiste foto’s van de droogte in Nederland

Droogte

De zomer van 2018 was tevens de droogste zomer sinds 1906, schrijft het KNMI. Deze zomer viel over het land 105 millimeter regen. Ruim de helft van het gemiddelde van 225 millimeter neerslag, aldus het weerinstituut. In juli viel slecht 11 millimeter neerslag, waar 78 millimeter normaal is. Daarmee was deze juli de droogste maand sinds het KNMI startte met de waarneming.

Correctie (5 september 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond in de intro dat de zomers van 1826 en 2003 warmer waren dan die van 2018. Dat is onjuist. Deze jaren kenden de warmste zomers sinds het begin van de Nederlandse metingen in 1706. Deze vorige recordhouders zijn nu ingehaald door de zomer van 2018. De intro is aangepast en de tekst van het artikel is op dit punt verduidelijkt.