Europese Commissie wil af van wintertijd

Een meerderheid van de Europeanen zou voor afschaffing van de zomer- en wintertijd zijn.

Foto Sebastian Kahnert / AFP

De Europese Commissie gaat binnenkort een voorstel indienen om te stoppen met het verzetten van de klok in het voor- en najaar. Dat kondigde Jean-Claude Juncker vrijdagochtend aan in een interview met de Duitse tv-zender ZDF. Volgens de Europese Commissie moet de zomertijd in de hele Europese Unie de nieuwe standaardtijd worden.

Brussel denkt na: Wat moeten we nog met de zomertijd?

Een meerderheid van de Europeanen is voor afschaffing van zomer- en wintertijd, bleek vorige week uit een online enquête. Volgens de EU-enquête, gehouden tussen 4 juli en 16 augustus onder 4,6 miljoen Europeanen, wilde 84 procent van de respondenten af van het verzetten van de klok.

Juncker: “De mensen willen het, dus doen we het.” De resultaten, die “in de komende weken” gepubliceerd worden, heeft het grootste deel van de geraadpleegden de voorkeur voor de zomertijd als standaardtijd. Meer dan drie kwart van de respondenten beoordeelde het verzetten van de klok als negatief tot zeer negatief.

Zomer- en wintertijd

In het voorjaar, in de laatste dagen van maart, wordt omgeschakeld van wintertijd naar zomertijd door de klok één uur vooruit te zetten. Eind oktober schakelen we weer over op standaardtijd, of wintertijd, en gaat de klok één uur terug. Als zomertijd de nieuwe standaard wordt, wordt het ‘s winters in de ochtend later licht en ‘s avonds later donker.

De EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten eerst nog instemmen met het voorstel van de Europese Commissie, dat nu voorbereid wordt. Nederland kent vanaf 1976 zomer- en wintertijd. In 2000 werd winter- en zomertijd in Europese regels gevat. Lidstaten mogen daarom niet besluiten op eigen initiatief met het omschakelen te stoppen. Finland, de meest noordelijke van de 28 EU-lidstaten, riep dit dit jaar op om te stoppen met het winter- en zomertijd, meldt persbureau Reuters.

Er zijn veel argumenten voor- en tegen het afschaffen van de zomer- en wintertijd. CDA-Europarlementariër Schreijer-Pierik, die pleit voor afschaffing, zei eerder tegen NRC dat een op vijf mensen door de omschakeling “ontregeld” raakt. Zomertijd werd ooit ingevoerd om energie te besparen, maar het effect werd nooit onomstotelijk bewezen.

Bekijk hoe de dag eruit ziet als wintertijd wordt afgeschaft, en wat Europese burgers van het verzetten van de tijd vinden:

Correctie (31 augustus 2018): In een eerdere versie van dit bericht werden de gevolgen van het overschakelen van winter- naar zomertijd door elkaar gehaald. Dit is aangepast.

Zes vragen over wintertijd Heeft het zin? Kan het niet anders?

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.