‘Je bent compleet overgeleverd aan hun grillen’

Merlijn Doomernik over het thema van september: ‘Huisdier’.

Merlijn Doomernik

Zilvervisjes en pissebedden. Dat zijn de enige beestjes die je bij Merlijn Doomernik in huis zult aantreffen. Want eerlijk gezegd heeft hij meer met mensen dan met dieren; hij is niet voor niks portretfotograaf. Ja, huisdieren bij andere mensen thuis, dat is een ander verhaal, die mag hij graag fotograferen. Al blijft het soms een beproeving. „Je bent compleet overgeleverd aan hun grillen. Je kan eigenlijk alleen maar hopen dat ze net een beetje in de lens kijken op het moment dat jij op het knopje drukt.”

Bekijk de fotoserie Hoe komt Meneer Aart de schildpad de zomer door

In 2014 maakte Doomernik voor de NRC-rubriek In Beeld de reportage ‘Hoe komt Meneer Aart de schildpad de zomer door’, rondom de vraag: waar blijven de dieren als hun baasjes op vakantie zijn? De meest uiteenlopende had hij voor zijn lens, toch reageren ze volgens hem allemaal vrijwel identiek. „Je kan instrueren wat je wil, maar dieren doen toch precies waar ze zelf zin in hebben. Ze schrikken ook allemaal van elke beweging. En ze zijn alleen maar te sturen met snoepjes. Dat maakt het lastig, maar tegelijk ook uitdagend.”

Geen contact

Het fotograferen van levende objecten is in wezen het veinzen van contact, zegt Doomernik. „Dat is met mensen zo, maar met een dier nog veel erger. Want er is natuurlijk helemaal geen echt contact tussen een camera en een dier. Dus moet je proberen die camera zo interessant mogelijk voor ’m te maken: een geluidje erachter, een brokje erbij. In de hoop dat-ie alsjeblieft naar je kijkt. Meestal zet ik ook licht neer. Maar ja, daar heeft zo’n beest natuurlijk lak aan, die gaat daar heus niet in zitten. Integendeel.”

Autistische cavia’s

Verreweg de makkelijkste dieren uit de serie van Meneer Aart waren de cavia’s Tim en Matthijsje. „Cavia’s zijn tamelijk autistisch, die snuffelen wat en blijven verder keurig op hun plek.” En ook Meneer Aart zelf was goed te doen, al was die sneller dan je van een schildpad zou verwachten. „We lokten hem telkens met een blaadje sla. Maar zodra hij die te pakken had, was hij weer vertrokken. En op een gegeven moment heeft zo’n beest wel genoeg sla gezien.”

Met katten moet je geluk hebben, volgens Doomernik. „Die gaan volledig hun eigen gang. En als je een kat gaat dwingen, raakt-ie alleen maar geërgerd. Dan is-ie helemaal zo weg.” Honden daarentegen zijn geen probleem. „Die luisteren meestal keurig naar hun baasje en doen alles voor een koekje.” Honden boezemen hem ook geen angst in. „Ik leer mijn kinderen altijd: als het baasje er een beetje betrouwbaar uitziet, dan doet de hond ook geen kwaad.”

Hond Lola
Merlijn Doomernik
Cavia’s Tim en Matthijs
Merlijn Doomernik
Schildpad Meneer Aart
Merlijn Doomernik

Enge beesten

Doomernik hoopte van harte dat dat ook gold voor de koningspython die hij moest fotograferen. Dit was nou typisch zo’n opdracht die hij zelf nooit zou hebben verzonnen. „Slangen vind ik enge beesten. En hier stond dus de hele kamer vol terraria met pythons, boa constrictors, hagedissen én een vogelspin.” De eigenaar hield de python goed vast, maar Doomernik bleef voor de zekerheid toch op gepaste afstand. „Ik wilde de klus zo snel mogelijk klaren. En het is gelukt, ik heb de foto’s kunnen maken zonder dat ik gewurgd ben.”

Heksenketel

Puck, het stinkdier, was lastig, onmogelijk bijna. „Die raasde het hele huis door. Het was één grote heksenketel. Gelukkig waren wel zijn stinkklieren eruit gehaald.” En ook papegaai Sinbad kostte enige moeite. „Die zat niet in een kooi, maar fladderde de hele tijd los rond – natuurlijk de hele tijd de andere kant op dan de bedoeling was. Ondertussen poepte hij heel de kamer onder. En ik lag daar ergens tussen, op mijn buik, proberen scherp te stellen. Hij was volkomen onvoorspelbaar, maar dat is precies wat het fotograferen van dieren zo leuk maakt.”

Maar hoe maak je nou de beste foto’s van je huisdier? Volgens Doomernik kan dat maar op één manier: „Met veel geduld, liefde en aandacht – precies zoals je elke foto moet maken, ongeacht het onderwerp.”

U kunt uw foto’s met het thema ‘Huisdier’ inzenden tot vrijdag 28 september 17.00 uur via nrc.nl/fotowedstrijd.