FNV eist bevriezing AOW-leeftijd, anders geen pensioenakkoord

Voor Prinsjesdag moet er een pensioenakkoord zijn tussen werkgevers, werknemers en de overheid.

Foto Remko de Waal/ANP

Vakbond FNV eist dat de AOW-leeftijd niet verder stijgt dan 66 jaar. Dat zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga vrijdagochtend in een interview met Trouw.

Met de uitspraken zet FNV de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel tussen het kabinet, vakbonden en werkgevers onder druk. De partijen onderhandelen al een half jaar achter gesloten deuren over een pensioenakkoord. Voor 18 september, Prinsjesdag, hoopt het kabinet er uit te zijn. De kans daarop lijkt nu klein. Het kabinet maakte donderdagavond bekend de begroting sluitend te hebben. De vraag is wat er in de plannen staat over pensioenen.

De overheid wil de AOW-leeftijd geleidelijk laten stijgen tot 67 jaar in 2021. “De AOW-leeftijd is sinds de invoering in 1956 altijd constant geweest, terwijl de levensverwachting fors is gestegen”, schreef minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) onlangs in een Kamerbrief. Daarna wil hij de pensioenleeftijd laten meestijgen met de levensverwachting. KPMG maakte vrijdagochtend bekend dat de levensverwachting minder hard stijgt dan eerder verwacht werd, waardoor ook de AOW-leeftijd volgens de accountants minder snel verhoogd hoeft te worden.

Elzinga zegt in Trouw dat zonder aanpassing van de AOW-leeftijd een pensioenakoord ver weg is:

“Zonder aanpassingen van de AOW-leeftijd, waar het kabinet over beslist, gaan wij geen akkoord sluiten. Ik verwacht dus van minister Koolmees dat hij ook een stap zet”

CNV: ‘Stijging baart ons grote zorgen’

Het FNV is niet de enige vakcentrale die vindt dat de verhoging van de AOW-leeftijd te snel gaat. “Die stijging baart ons ook grote zorgen”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van het CNV. “Dat dossier ligt inderdaad op de onderhandelingstafel. Maar wat ik wel wil toevoegen: dit is niet het enige open eindje dat er nog ligt.”

Tegen Trouw zegt Elzinga dat de onderhandelaars er bijna uit zijn, maar dat van een akkoord pas sprake kan zijn als “op alle onderdelen overeenstemming is”. Het CNV tempert de verwachtingen over een direct aanstaand akkoord. Limmen: “Er is zeker nog werk aan de winkel.”

FNV kondigde vrijdagochtend acties aan. “Vóór Prinsjesdag moet het kabinet kiezen: geld vrijmaken voor een eerlijk pensioen, of op voet van oorlog treden met werkenden.” De actie, gepland voor 8 september op het Beursplein in Amsterdam, richt zich behalve op het bevriezen van de AOW-leefijd ook op het indexeren van de pensioenfondsen en pensioenen voor mensen zonder vast dienstverband.

Zowel de overheid, die de AOW uitkeert vanuit de staatskas, als de vakbonden, die via de cao afspraken maken met werkgevers over pensioenen, hebben een deel van de verantwoordelijkheid voor de oudedagsvoorziening in handen.