Brieven

drukte Amsterdam

A’dam draalt met toerisme. Waarom nog geen hotelstop?

Foto ANP XTRA

Het nieuwe gemeentebestuur wil toerisme serieus indammen, schrijft Paul Scheffer in zijn column (Een dweilpauze voor dagjesmensen, 29/08, NRC). Maar is dat wel zo? In het coalitieakkoord lees ik: „We zetten in op spreiding.” Ofwel wat minder de Wallen, wat meer De Hallen, wat minder Royal Palace, wat meer Amsterdam Castle/Muiderslot. De bierfiets naar Oud-West. Met spreiding kan Amsterdam volgens een toelichting van het bestuur best groeien van 17 naar 23 of zelfs 30 miljoen toeristen!

Ondertussen komen er binnen de ring steeds meer hotels, omdat de hotelstop een wassen neus blijkt. ‘Ze hadden al een vergunning’, klinkt het dan weer als excuus. Of het gaat om een hotel dat ‘iets speciaals’ toevoegt aan de stad. Intussen verrijst ook buiten de ring in ijzingwekkend tempo het ene megahotel na het andere. Drie metrohaltes naar Waterlooplein of Nieuwmarkt. Het begrip ‘hotelstop’ blijft gewoon een taboe. Het akkoord neuzelt wat over „de groei van het aantal bedden beperken”. Met wat „spreiding” en wat „minder groei” van het aantal hotelbedden kan Amsterdam over een paar jaar wat het bestuur betreft best nóg meer toeristen handelen. Miljoenen meer... Een visieloze aanpak van een breed gevoeld, groeiend probleem.