Donner sluit en opent weer, nu op de goede plek

Boekhandel De verbouwing van het gebied rondom de boekhandel is voorlopig nog niet klaar, maar binnen is de winkel in essentie af

Op de tussenverdieping komen onder meer de strips en de spellen te staan.
Op de tussenverdieping komen onder meer de strips en de spellen te staan. Foto Donner

Je kunt vanuit de winkel straks het beroemde Raam van Copier al zien, als boekhandel Donner woensdag 5 september weer opengaat na twee dagen sluiting voor de interne verhuizing. Eigenlijk kan je zeggen dat de winkel woensdag in essentie af is, midden in de langdurige en ingrijpende verbouwing van het monumentale pand aan de Coolsingel en het gebied eromheen, het zogenoemde Forum.

Dat geldt in ieder geval voor het grootste deel van de winkelvloer, die eindelijk op de plek in het gebouw terechtkomt waar hij blijft: de zuidelijke helft van de begane grond, een tussenverdieping (de eerste verdieping genoemd) en de gehele tweede verdieping. Er komt alleen op de tweede verdieping nog een atrium bij, en een theatertje, maar die worden pas opgeleverd als de ontwikkeling achter het oude bankgebouw voltooid is. Als de muren van de Primark zijn opgetrokken.

Hele verdieping

Je kan al een beetje zien hoe het wordt, zegt directielid Leo van de Wetering, ruim een week voor de heropening op 5 september. Hij gaat het hek door dat de tweede verdieping nu nog in tweeën deelt. Aan de ene kant huidige winkelvloer, waar de bezoekers het afgelopen jaar op het kleurige tapijt (koele kleuren) terecht konden. Aan de andere kant een hoge, nog lege ruimte met kleurig tapijt (warme kleuren) waar de gerestaureerde ramen goed uitkomen. De grote tussenverdieping en de ruimte aan de kant van het Binnenwegplein, waar volgend jaar de tweede ingang zal komen, zijn een verademing.

Het is wel druk: overal klinkt geboor en getimmer, en bouwers lopen af en aan. Nog lang niet overal ligt tapijt. „Het gaat nu heel snel”, zegt Van de Wetering. Hij draait zich om: „Straks is dat hek weg en loopt dit dus helemaal door, over de hele lengte van het gebouw.” Als het atrium ook nog af is, zal Donner 4.000 vierkante meter ter beschikking hebben.

Het heropenen van de winkel op de definitieve plek is voor de boekhandel een belangrijk moment na een onstuimige periode. Na een periode van verliezen en overnames werd Donner vier jaar geleden meegetrokken in het faillissement van keten Polare. Nadat vijf werknemers, de huidige vijf directieleden, een succesvolle crowdfundingsactie op touw hadden gezet, streek de winkel neer op de begane grond van het voormalig bankgebouw van ABN Amro, een rijksmonument. Voorlopig, als een soort zakelijk anti-kraak.

Open tijdens de verbouwing

Het bleek een succes. Na de acht verdiepingen van de Lijnbaan was de grote vloer een weldaad, zegt Leo van de Wetering. Klanten konden makkelijk ronddwalen, zonder hordes van trappen en roltrap. Het besluit viel uiteindelijk om te blijven, maar omdat ook de bank weer in het pand wilde, kon dat niet op dezelfde plek. De verbouwing begon, en wat volgde was een interne verhuizing en een beetje behelpen op twee kleine verdiepingen, verbonden met een provisorische trap. „We wilde open blijven tijdens de verbouwing, en dat is gelukt.”

Het was ook voor de werknemers een avontuurlijke periode. „Er gebeurde van alles. We deden alle verhuizingen en inrichting zelf, maar we hebben bijvoorbeeld ook meer dan eens lekkage gehad”, herinnert Van de Wetering zich. „En het pand moest een keer ontruimd worden wegens rookontwikkeling.” Hij prijst de betrokkenheid van de 45 medewerkers, en de inzet van de directieleden die in de bouwcommissie zaten. Sinds de doorstart vier jaar geleden is er geen verloop geweest; iedereen is gebleven. „De verhuizing maandag en dinsdag doen we ook zelf. En als de pakketten tapijttegels niet door de deur passen, zoals vorige week, pakken we ze buiten uit en sjouwen we ze gezamenlijk naar binnen.”