De schatkamer van de Kamer ligt vol cadeaus van onbekende afzenders

In deze ruimte worden geschenken bewaard die het parlement en zijn voorzitter krijgen. Van veel van de 312 cadeaus is niet bekend wanneer ze werden gegeven, soms zelfs niet door welk land.

Foto: David van Dam

De ruimte heet ‘kast’ – en groter is die ook niet. Tot aan het plafond staan doosjes in alle soorten en maten, penningen, vazen en klokjes. Dit is een van de schatkamers van de Tweede Kamer, de ruimte waar de geschenken worden bewaard die het parlement en zijn voorzitter krijgen.

Hasna Bajraktarevic, beheerder van de parlementaire kunstcollectie, opent met fluweel beklede doosjes. Trekt tapijten van de plank. Hier, een Afghaans kleed, geschonken door president Karzai in 2008. Een struisvogelei met afbeelding van Nelson Mandela. Een Noord-Afrikaans kamelenkussen. Een leren map voor brieven uit Opper-Volta.

Koeweit.
David van Dam
Zuid-Afrika.
David van Dam
Slowakije, 2007.
David van Dam
Onbekend.
David van Dam
Foto’s David van Dam

Van veel van de 312 cadeaus is niet bekend wanneer ze werden gegeven, soms zelfs niet door welk land. Kamervoorzitters moeten geschenken boven de vijftig euro opgeven in het geschenkenregister, maar ze mogen ze wel houden. De andere items belanden in deze kast.

De grootste doos bevat een jas uit Kazachstan, gegeven in 1990.

Colombia, 2010.
David van Dam
Rusland.
David van Dam
Baltische Staten, 1998.
David van Dam
Nigeria.
David van Dam
Foto’s David van Dam

De kleinste een piepklein traditioneel Colombiaans plattelandsbusje. Een aantal bijzondere cadeaus staat in vitrines bij de publiekstribune, zoals een parelmoeren kerststal die Yasser Arafat gaf aan Wim Deetman.

Onbekend.
David van Dam
Italië, 1996.
David van Dam
China.
David van Dam
Rusland, 2004.
David van Dam
Foto’s David van Dam

Soms zeggen de cadeaus iets over de geschiedenis: vlak na de val van de dictatuur kreeg de Tweede Kamer een handgeschreven versie van de nieuwe Spaanse grondwet, en vlak voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een fluwelen plankje met penningen uit iedere Sovjetrepubliek.

Maar veel geschenken zijn vooral vreselijk kitscherig.

Onbekend.
David van Dam
Luxemburg, 2005.
David van Dam
Nieuw Zeeland.
David van Dam
Foto’s David van Dam