Begroting

Akkoord begroting 2019, gat deels gedicht met vennootschapstaks

De begroting voor 2019 is rond. Dat maakte VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff donderdagavond bekend na overleg tussen het kabinet en de vier coalitiepartijen. Ze zijn het eens over de financiering van de afschaffing van de dividendbelasting. Die omstreden maatregel kost ruim een half miljard euro meer dan gepland. Een deel van de dekking van die tegenvaller komt volgens bronnen rond het overleg uit een minder grote verlaging van de vennootschapsbelasting op winst vanaf 200.000 euro. De partijen moeten het nog eens worden over de koopkrachtplaatjes. „Mensen gaan er volgend jaar in koopkracht op vooruit”, zei D66-leider Alexander Pechtold. Het laatste coalitieoverleg was op het ministerie van Financiën. Het kabinet sloot daar twee weken van onderhandelingen af over de begroting. (NRC/ANP)