Bedreigde Wilders blaast cartoonwedstrijd af

protesten PVV-leider Wilder ziet af van de cartooncompetitie over de profeet Mohammed. Terstond zijn in Pakistan de protesten geluwd.

PVV-leider Geert Wilders heeft de voorgenomen cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed afgeblazen. Dat meldde hij donderdagavond in een verklaring. Volgens Wilders doet hij dit wegens de vele bedreigingen die hij ontving.

„De dreigementen naar aanleiding van de cartoonwedstrijd lopen de spuigaten uit”, aldus Wilders in de verklaring. De fractievoorzitter van de PVV heeft, zo schrijft hij, van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, gehoord dat „een hoge Pakistaanse geestelijke” een fatwa tegen hem heeft uitgesproken. De NCTb bevestigt het bestaan van een dreigend filmpje, dat van de oud-cricketer Khalid Latif. In dit filmpje belooft deze een financiële beloning voor het vermoorden van Wilders.

Volgens Wilders zouden „onschuldige mensen” het slachtoffer kunnen worden van een mogelijke aanslag.

De cartoonwedstrijd werd in mei van dit jaar aangekondigd, aanvankelijk zonder veel ophef. Het werd pas een kwestie toen een Pakistaanse politieke partij, Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), protesten aankondigde tegen de wedstrijd. De kleine partij organiseerde de afgelopen dagen steeds grotere protestbijeenkomsten tegen de „blasfemische” cartoonwedstrijd. Vrijdag maakte TLP bekend de actie te beëindigen.

Dinsdag werd in Den Haag een man aangehouden die op Facebook zou hebben gedreigd met een aanslag. Hij zit nog altijd vast.

Talibaan

Ook de Talibaan riepen donderdag op tot geweld, tegen Nederlandse militairen in Afghanistan. De groep houdt alle Nederlanders verantwoordelijk. Het reisadvies voor Nederlanders die naar Pakistan gaan, werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag aangescherpt. In het reisadvies wordt gerept over betogingen „in een aantal steden, waaronder Islamabad, Lahore en Karachi”, vooral op vrijdagen, na het vrijdaggebed. „Vermijd demonstraties en drukke plaatsen”, aldus het advies, dat vrijdagochtend nog steeds gold.

Donderdag werd eveneens bekend dat een voor november geplande handelsmissie naar Pakistan is uitgesteld. De missie was speciaal opgezet voor baggeraars, scheepsbouwers en andere bedrijven uit de havensector. Minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) sprak eerder deze week met zijn Pakistaanse collega over veiligheidsmaatregelen rond de Nederlandse ambassade in Islamabad.

Wilders had op 10 november de cartoonwedstrijd willen organiseren in zijn streng beveiligde fractiekamer in de Tweede Kamer. Daarmee was zo’n 9.000 euro aan prijzengeld gemoeid.

Eerder zei Wilders dat hij al honderden inzendingen had ontvangen en ongeveer 300 doodsbedreigingen. De Amerikaanse cartoonist Bosch Fawstin had moeten optreden als jurylid. Fawstin won in mei 2015 een cartoonwedstrijd in een voorstad van Dallas, waar twee mannen probeerden een aanslag te plegen. De politie schoot de mannen vrijwel meteen dood.

Protesten Pakistan pagina 12