Anti-Wildersmars in Pakistan beëindigd

Geert Wilders blies donderdag zijn plannen voor een cartoonwedstrijd rondom de profeet Mohammed af. Doel bereikt, zeggen de organisatoren van het protest.

Boze Pakistanen verbrandden de Nederlandse vlag tijdens een protest in de stad Karachi.
Boze Pakistanen verbrandden de Nederlandse vlag tijdens een protest in de stad Karachi. Foto Fareed Khan/AP

In Pakistan is een massale demonstratie tegen de ingetrokken cartoonwedstrijd van PVV-leider Geert Wilders afgeblazen. Dat laat Tehreek-i-Labbaik (TLP), de conservatief-islamitische partij die de mars had georganiseerd, vrijdag weten.

Boze Pakistanen begonnen woensdag aan een mars van Lahore naar de hoofdstad Islamabad, waar ze van de overheid wilden eisen dat er een einde werd gemaakt aan de plannen van Wilders. De PVV-leider wilde een cartoonwedstrijd rond de profeet Mohammed organiseren in het gebouw van de Tweede Kamer. Nu Wilders die wedstrijd heeft afgelast, is hun doel bereikt, schrijft TLP vrijdag.

“De vervloekte Wilders trekt cartoonwedstrijd terug na een protest van TLP.”

Volgens TLP heeft de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi daarna persoonlijk gevraagd de demonstratie af te gelasten.

Cartoonwedstrijd

Wilders kondigde de cartoonwedstrijd rond de profeet Mohammed in juni aan. Het prijzengeld bedroeg 10.000 dollar (zo’n 8.500 euro). De politicus haalde zich er de woede van moslims wereldwijd mee op de hals, in het bijzonder in Pakistan. Conservatieve moslims hebben ernstige bezwaren tegen het afbeelden van de profeet.

In het Aziatische land werden de afgelopen week al meerdere demonstraties gehouden. In grote steden werden foto’s van Wilders en van de Nederlandse vlag verbrand en leuzen geroepen.

De mars van radicale moslims tegen de competitie van de PVV-leider bracht de nieuwe Pakistaanse premier Imran Khan deze week in het nauw.

Sinds Wilders zijn wedstrijd aankondigde, ontving hij naar eigen zeggen een reeks dreigementen. Ook Nederland werd het doelwit. In Pakistans buurland Afghanistan hield het ministerie van Defensie Nederlandse militairen zo veel mogelijk binnen omdat de Talibaan hadden opgeroepen tot geweld tegen Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken paste het reisadvies voor Pakistan aan. In Den Haag werd dinsdag een Pakistaan gearresteerd omdat hij had gedreigd een aanslag te plegen op het Wilders en op het gebouw van de Tweede Kamer. Zijn voorarrest werd donderdag verlengd.

Voor de PVV-leider was het donderdag reden zijn cartoonwedstrijd af te blazen. “Ik wil niet dat moslims de cartoonwedstrijd gebruiken als excuus voor islamitisch geweld. Onschuldige mensen mogen nooit het slachtoffer worden van islamitische terreur.”