Thuiskok

Auberginetartaar

Onlangs las ik weer eens stuk dat eens in de zoveel tijd voorbij komt: ‘wat te doen met aubergines’. Wij Nederlanders kunnen er blijkbaar niets (creatiefs) mee. Hetzelfde zou overigens gelden voor courgette. Nou, dan maken we het ons gewoon makkelijk en kijken we naar de Italianen voor advies. Die weten er wel raad mee!

Prik gaatjes in de aubergines en leg ze direct boven de gloeiende kolen in je barbecue, onder een superhete grill of op de brander van je gasfornuis. Gril ze ongeveer 15 minuten, terwijl je ze regelmatig keert, tot ze rondom zwartgeblakerd zijn. Leg ze op een snijplank en laat ze een beetje afkoelen. Stamp intussen de amandelen fijn in een vijzel. Dop de tuinbonen en verwijder de velletjes van de grotere exemplaren.

Snijd de aubergines in de lengte doormidden, schep het vruchtvlees en het sap op een snijplank en gooi de geblakerde schillen weg. Hak het vruchtvlees met een groot mes met de tuinbonen en gestampte amandelen door elkaar terwijl je alles regelmatig omschept. Knijp de citroen erboven uit, rasp de pecorino erover, besprenkel met 4 eetlepels olie en de honing en meng alles goed. Maak het geheel op smaak af, strooi er oreganoblaadjes over en geef er warme toast bij.