PO in actie loopt weg bij overleg lerarentekort primair onderwijs

Omdat onderwijsminister Arie Slob niet wil toezeggen dat hij de salariskloof wil oplossen, wil de vakbond geen onderdeel meer uitmaken van het overleg.

Jan van de Ven (tweede van links), minister Slob en Loek Schueler van CNV Onderwijs tijdens een persconferentie.
Jan van de Ven (tweede van links), minister Slob en Loek Schueler van CNV Onderwijs tijdens een persconferentie. Foto Bart Maat/ANP

Vakbond PO in actie is donderdagochtend uit het overleg over het lerarentekort met onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) gestapt. PO in actie eist dat de salariskloof tussen primair en voortgezet onderwijs wordt gedicht. Omdat Slob dit niet wil toezeggen, verliet onderhandelaar Jan van de Ven een bijeenkomst in de Hoftoren met sectorraden, vakbonden en de onderwijsminister.

Van de Ven kondigt meer acties van zijn vakbond aan. Volgens een peiling van de vakbond is ruim 80 procent van de leden bereid het werk neer te leggen tot de salariskloof aangepakt wordt. Het salarisverschil tussen leerkrachten in het primair onderwijs en hun collega’s in het voortgezet onderwijs loopt volgens Van de Ven op tot 15 procent.

Lees ook: ‘De oplossingen voor het lerarentekort zijn gemier in de marge’

Belangrijkste oorzaak lerarentekort

Volgens Van de Ven was het overleg donderdag “teleurstellend”. Hij stelt dat Slob de belangrijkste oorzaak van het oplopende lerarentekort negeert. Als hij het tekort daadwerkelijk wil oplossen, is het dichten van de loonkloof een belangrijke stap, aldus Van de Ven.

“Pas als de salariskloof is gedicht, komen er meer zij-instromers. Dan blijven mensen in het vak, kiezen meer studenten voor de pabo en gaan mensen die thuis zitten met een diploma het onderwijs in. Wij willen geen deel meer uitmaken van de quasi-oplossingen die worden geformuleerd. Anders zijn wij onderdeel van het probleem in plaats van de echte oplossing.”

Een woordvoerder van minister Slob stelt dat de minister het “jammer” vindt dat PO in actie is weggelopen bij het overleg. Volgens de minister wil de vakbond niet meedenken over de regionale aanpak van het lerarentekort, het onderwerp van de bijeenkomst donderdag.

Als het beleid onveranderd blijft, zal het lerarentekort in het primair onderwijs volgens een raming van het ministerie van Onderwijs oplopen tot vierduizend fte in 2020.