Onderzoek

Ruime meerderheid Europeanen wil graag af van zomertijd

Een ruime meerderheid van de Europeanen wil graag de zomertijd afschaffen. Dat schrijven Duitse media woensdag op basis van een uitgelekt rapport van de Europese Commissie. Ruim 80 procent van de 4,6 miljoen Europeanen die de afgelopen zomer meededen aan een online EU-enquête gaf aan voorstander te zijn van het afschaffen van de zomertijd. De uitslag van de peiling is niet bindend. De enquête maakt deel uit van het onderzoek waar het Europees Parlement in februari om had gevraagd. Het Parlement vroeg de Europese Commissie de effecten van het afschaffen van de zomertijd te onderzoeken. Sinds 2000 is de zomertijd Europees geregeld en mogen lidstaten dus niet op eigen initiatief besluiten het hele jaar dezelfde tijd aan te houden. (NRC)