Noodkrediet

Argentinië vraagt IMF 50 miljard versneld uit te keren

Argentinië heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd om een al eerder toegezegd noodkrediet van 50 miljard dollar versneld uit te keren. Volgens de Argentijnse president Mauricio Macri is dat nodig om financieringen voor 2019 veilig te stellen en een nieuwe crisis in het Zuid-Amerikaanse land te voorkomen. De Argentijnen hebben het geld onder meer nodig om de daling van de waarde van de Argentijnse peso te stutten. De koers van die munt is recent flink gekelderd, vergelijkbaar met de Turkse lira. Tegelijk lopen de prijzen voor consumenten flink op en gaat het vertrouwen van investeerders in de Argentijnse economie verder omlaag. De lening van 50 miljard dollar is de grootste in de geschiedenis van het IMF. Argentinië wilde eerder helemaal geen zaken doen met het IMF. (ANP/Bloomberg)