Nationale studieschuld stijgt verder naar 11,2 miljard

In 2017 waren alle voormalige studenten samen de overheid ruim 11 miljard euro schuldig. De nationale studieschuld verdubbelde sinds 2011.

Jongeren- en studentenorganisaties voeren in 2016 actie bij de Tweede Kamer tegen de kansenongelijkheid die is ontstaan door het leenstelsel.
Jongeren- en studentenorganisaties voeren in 2016 actie bij de Tweede Kamer tegen de kansenongelijkheid die is ontstaan door het leenstelsel. Foto Remko de WAal/ANP

Studenten hadden vorig jaar in totaal 11,2 miljard euro studieschuld bij de overheid. Dat blijkt donderdagochtend uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

De totale studieschuld is daarmee bijna een miljard euro hoger dan een jaar eerder. Bijna ieder jaar stijgt de studieschuld. De hoogte van de nationale studieschuld verdubbelde sinds 2011. Studenten die nu een opleiding volgen en daarvoor lenen bij DUO worden niet meegenomen in deze cijfers.

Ruim 775.000 studenten hebben geleend bij de overheid om hun studie te bekostigen en dienen die lening nu af te lossen. Gemiddeld leenden zij ongeveer 13.500 euro. Dat bedrag is lager dan in 2016, toen een student gemiddeld 14.250 euro leende. Dat betekent niet noodzakelijk dat studenten minder leenden: dat jaar kunnen er ook meer studenten afgestudeerd zijn.

Leenstelsel

De effecten van de afschaffing van de basisbeurs zijn nog niet in de cijfers terug te zien: pas vanaf volgend jaar behalen studenten onder het nieuwe stelsel hun diploma en zullen ze beginnen met aflossen. Het leenstelsel, dat de studiefinanciering verving, werd in 2015 ingevoerd.

Eerder deze week luidde het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) de noodklok: de omvang van de studieschuld is volgens de belangenorganisatie van grote invloed op de hoogte van de hypotheek. Bij een studieschuld van 21.000 euro kan de hypotheek tot 40.000 euro lager uitvallen. ISO-voorzitter Tom van den Brink: “Studenten wordt verteld ‘gunstig’ te kunnen lenen, maar ze lopen bij het kopen van een huis tegen een immense muur aan.”

Correctie 30/8/2018: De decimalen en de punten vielen in een eerdere versie van de graphic bij dit artikel weg, er onbrak een aanduiding bij een van de assen en het laatste cijfer van het aantal studenten in 2017 viel weg. De graphic is gecorrigeerd.