Literatuur Haruki Murakami op shortlist voor alternatieve Nobelprijs

De Franse schrijfster uit Guadeloupe Maryse Condé, de Amerikaanse fantasyschrijver Neil Gaiman, de Japanse auteur Haruki Murakami en de Vietnamees-Canadese Kim Thúy
De Franse schrijfster uit Guadeloupe Maryse Condé, de Amerikaanse fantasyschrijver Neil Gaiman, de Japanse auteur Haruki Murakami en de Vietnamees-Canadese Kim Thúy Foto EPA, Wim Daneels, Benoit Levac

De Japanse succesauteur Haruki Murakami, de Franse schrijfster uit Guadeloupe Maryse Condé, de Vietnamees-Canadese Kim Thúy en fantasyschrijver Neil Gaiman staan op de shortlist voor de alternatieve Nobelprijs voor de Literatuur. Deze prijs is door een groep Zweeds intellectuelen in het leven geroepen, nadat de Zweedse Academie in mei na een misbruikschandaal bekendmaakte dat de Nobelprijs voor Literatuur dit jaar niet wordt uitgereikt. De ‘Nieuwe Academie’ stelde een longlist met 47 kandidaten op voor de alternatieve ‘Nobelprijs’. Lezers konden tot 14 augustus stemmen op de kandidaten. Onder hen waren veel vrouwelijke en jonge schrijvers. De prijs, waarvoor via sponsoren en crowdfunding een miljoen Zweedse kronen bijeen is gebracht (ca. 100 duizend euro), wordt in december uitgereikt. (NRC)