Akkoord over begroting 2019, gat deels gedicht met vennootschapsbelasting

De afschaffing van de dividendbelasting vindt gewoon doorgang. De coalitiepartijen zijn het eens geworden over de financiering van de omstreden maatregel.

Pechtold (D66), Segers (ChristenUnie), Dijkhoff (VVD) en Buma (CDA) na afloop van het begrotingsoverleg.
Pechtold (D66), Segers (ChristenUnie), Dijkhoff (VVD) en Buma (CDA) na afloop van het begrotingsoverleg. Foto Robin Utrecht/ANP

De begroting voor 2019 is rond. Dat maakte VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff donderdagavond bekend. Op het ministerie van Financiën zetten VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie rond 22.00 uur een punt achter de onderhandelingen, die twee weken duurden.

Over de inhoud van het akkoord wilden de fractieleiders niets kwijt. De vier coalitiepartijen zijn het ook eens geworden over de financiering van de afschaffing van de dividendbelasting. e omstreden maatregel gaat naar schatting 1,9 miljard kosten, ruim een half miljard euro meer dan aanvankelijk gepland. Een deel van de dekking van die tegenvaller komt volgens bronnen rond het overleg uit een minder grote verlaging van de vennootschapsbelasting op winst vanaf 200.000 euro.

Koopkracht

Ook moesten de vier partijen het nog eens worden over de koopkrachtplaatjes. “Mensen gaan er volgend jaar in koopkracht op vooruit en dat plaatje ziet er denk ik goed uit”, zei D66-leider Alexander Pechtold volgens ANP.

Vrijdag is het aan de ministerraad om akkoord te geven voor het begrotingsvoorstel. Dan wordt het op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, gepresenteerd.