Hypotheekmarkt

Zakenbank NIBC boekt hoge winst dankzij opvallende hypotheekuitgifte

Het waren de eerste halfjaarcijfers van de Haagse zakenbank NIBC sinds de beursgang in maart. En ze stelden beleggers niet teleur. Met een winst van 3,6 procent was NIBC woensdag grootste stijger op het Damrak woensdag.

NIBC boekte een nettowinst van 84 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar, een toename van 40 miljoen vergeleken met de eerste helft van 2017. Topman Paulus de Wilt verwees naar de florerende economie in Noord-Europa, maar ook naar de hypotheekmarkt. In de eerste helft van het jaar gaf NIBC evenveel nieuwe hypotheken uit als in het hele jaar 2017. NIBC heeft nu 7.500 klanten met een hypotheek, een toename van 14 procent. De hypotheekportefeuille van NIBC is overigens nog klein in vergelijking met grote banken. Met 10,8 miljard euro bedraagt deze maar 6 procent van de portefeuille van Rabobank.

NIBC lijkt succesvol samen te werken met institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. De bank verstrekt hypotheken en blijft het aanspreekpunt voor de klanten voor de gehele looptijd van de hypotheek, maar de institutionele partijen houden de hypotheken op hun balans en ontvangen de rente. Zo geeft NIBC het risico door, de bank ontvangt alleen een commissie.

Grote banken trekken zich al enige jaren terug uit het segment van de hypotheekmarkt met langere looptijden, omdat ze de concurrentie van verzekeraars en pensioenfondsen, die zelf hypotheken verstrekken, niet aankunnen.

Beleggers zijn ook positief over de kostenontwikkeling. NIBC maakt voor elke 1 euro aan inkomsten 47 cent aan kosten. Dat is een stuk beter dan wat de grote banken onlangs lieten zien. Een belangrijk verschil tussen NIBC en de grote banken is dat het geen betaalpassen uitgeeft en daarmee geen ingewikkelde IT-betalingssystemen heeft. Ook heeft het geen netwerk aan vestigingen.