Wilders blaast cartoonwedstrijd af om dreigementen

Defensie heeft besloten om militairen in Afghanistan zoveel mogelijk binnen te houden na dreiging van de Talibaan.

Geert Wilders eerder dit jaar tijdens een toespraak.
Geert Wilders eerder dit jaar tijdens een toespraak. Foto AFP

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn controversiële cartoonwedstrijd die aanstaande november zou plaatsvinden afgelast. Reden volgens de politicus is een reeks dreigementen niet alleen jegens hemzelf, maar ook tegen Nederland. Dat schrijft Wilders donderdag op Twitter. Het ministerie van Defensie heeft besloten om militairen in Afghanistan zoveel mogelijk binnen te houden, omdat de Talibaan heeft opgeroepen tot geweld tegen Nederland vanwege de inmiddels afgeblazen actie van Wilders.

Lees ook: Pakistan op de bres voor Profeet Mohammed

De PVV-voorman wilde op 10 november bekendmaken wie de winnaar was van zijn Mohammed-cartoonwedstrijd. Voor de beste tekening van de profeet van de islam stond een hoofdprijs van 10.000 dollar, circa 8.500 euro. Dreigementen van moslims die elke afbeelding van Mohammed beschouwen als heiligschennis lopen volgens Wilders echter “de spuigaten uit”.

De politicus “wil niet dat die moslims de cartoonwedstrijd als excuus gebruiken voor islamitisch geweld”. En: “Mijn punt over het gewelddadige en intolerante karakter van de islam is hiermee nu opnieuw aangetoond.”

Talibaan roept op tot geweld tegen Nederland

De cartoonwedstrijd leidde de afgelopen weken nationaal en internationaal tot veel ophef. De Talibaan riep moslims op om Nederlandse militairen aan te vallen naar aanleiding van de kwestie. Een woordvoerder van de extremistische groep omschreef het als “een godslasterlijke en vijandige actie” van Nederland tegen alle moslims, schrijft persbureau ANP.

Defensie houdt Nederlandse militairen daarom zoveel mogelijk binnen. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat militairen het kamp alleen verlaten als dat “hoogst noodzakelijk” is. Defensie wil eerst onderzoeken hoe ernstig de zaak is. Momenteel zitten ongeveer honderd Nederlandse militairen in Afghanistan, de meesten verblijven in de noordelijke plaats Mazar-e-Sharif.

In Pakistan is inmiddels een grote protestmars tegen de cartoonwedstrijd vroegtijdig beëindigd. Daartoe besloot organisator Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP), een conservatief-islamitische partij, nadat Wilders bekendmaakte dat de actie niet meer doorging. Demonstranten waren van plan om vanuit de stad Lahore af te reizen naar de hoofdstad Islamabad.

De leiders van de mars dachten daar vrijdag aan te komen, vergezeld door duizenden aanhangers. De afgelopen dagen verbranden aanhangers foto’s van Wilders en de Nederlandse vlag. Pakistaanse autoriteiten voelden zich gedwongen om honderden militairen in te zetten om diplomatieke posten te beschermen in de hoofdstad.

Nederlandse handelsmissie afgelast

Bekijk ook deze In Beeld-serie over de protesten donderdag in Pakistan

Een Nederlandse handelsmissie naar Pakistan die in november had moeten plaatsvinden, werd eerder op donderdag uitgesteld vanwege de protesten in dat land tegen de cartoonwedstrijd. Het was de bedoeling dat van 4 tot en met 9 november zou duren, vlak voor de actie van Wilders.

Door de onrust in Pakistan werd de veiligheid van de missie niet gegarandeerd, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen NRC. “Dat het onrustig is, wil natuurlijk niet zeggen dat de missie verstoord wordt. Maar toch is het verstandiger om de reis uit te stellen.”

De missie was bedoeld voor bedrijven in de maritieme sector, zoals scheepsbouwers, baggeraars en havenontwikkelaars. Wanneer zij wel naar Pakistan zullen afreizen, is nog niet bekend. Bij de missie zou overigens geen Nederlandse minister aanwezig zijn.

Lees ook: Wedstrijd Wilders wekt woede moslims

Verdachte die dreigde met aanslag gearresteerd

De Pakistaan die dinsdag in Den Haag werd gearresteerd omdat hij had gedreigd met een aanslag op Wilders en het gebouw van de Tweede Kamer, blijft voorlopig nog in beperking vastzitten. Hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat. De man, die al een tijdje door Europa reisde, had op Facebook een filmpje geplaatst waarin hij verklaarde wraak te willen nemen voor de cartoonwedstrijd.

Woensdag paste het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Pakistan aan. Nederlanders in grote steden als Islamabad, Lahore en Karachi moeten de anti-Wilders-demonstraties en andere drukke plaatsen mijden. “Wees alert en houd een laag profiel aan”, aldus het reisadvies.