Brieven

Brieven 30/8/2018

Lelystad Airport

Geen vakantievluchten

Geachte minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD). Wij zijn goedwillende burgers, wij eten minder vlees, kopen minder kleren, vliegen minder, isoleren ons huis en gaan op termijn van het gas af. Wij betalen het overgrote deel van de milieubelastingen maar veroorzaken niet de grootste milieuschade. Dat doet het grote bedrijfsleven (industrie, transport, landbouw). Als dit kabinet echt wat wil veranderen, dan moet zij de grote vervuilers aanpakken. Een voorbeeld: de Veluwe is een kwetsbaar natuurgebied en daarom maken wij ons ernstig zorgen over de beoogde uitbreiding van vliegveld Lelystad. Retourtje Napels met de trein kost 900 euro terwijl het vliegen beschermd wordt met 0 procent belastingafdracht. Mevrouw Van Nieuwenhuizen, Schiphol is een belastingparadijs! Dit kabinet kan het verschil maken door milieubelasting te heffen op commerciële luchtvaart en geen vakantievluchten te laten vertrekken vanuit Lelystad.

Vaccineren

Kiezen

Als mensen mij vragen of ze hun kinderen moeten vaccineren, zeg ik tegenwoordig dit: alleen degenen die je wilt houden.

Stef Blok

Pseudo-eugenetisch?

„Toch lijken er geen consequenties verbonden aan het pseudo-eugenetisch geneuzel van Blok”, schrijft Clarice Gargard in haar column (23/08). Pseudo-eugenetisch geneuzel? Die kwalificatie is volstrekt misplaatst en nogal een aantijging. Het verbaast mij dan ook dat ik daar nog geen reactie van de minister op heb gezien. Ik zou het niet over mijn kant laten gaan.

Homoseksualiteit

Kijk in ziel én spiegel

Marjoleine de Vos had een interessant stuk over de NTR-serie Kijken in de ziel (Religie moet iets onredelijks hebben, 24/8). Interviewer Coen Verbraak probeert in die serie de ziel bloot te leggen van religieuze leiders. Zo ook over homoseksualiteit. Een hulpbisschop had hierover een duidelijk standpunt: onnatuurlijk. En dat zegt een man die vrijwillig zijn hele verdere leven zonder seks zal slijten...

Veganisme

Zo radicaal zijn wij niet

Louise Fresco noemt de veganistische levenswijze in haar column van 27/08 „radicaal” en ziet problemen in de uitvoering. Veganisten gebruiken geen producten van dieren. Dat is niet radicaal, dat is een consequentere doorvoering van het vegetarisme. Haar opmerking over waar veganisten de grens leggen – stress bij planten? – is dan ook flauw. Planten kunnen stress ervaren, ja, maar zij hebben geen centraal zenuwstelsel en kunnen dus ook niet lijden. Verder wordt gesteld dat sommige vegetariërs vis eten. Maar echte vegetariërs eten geen vlees van welk dier dan ook. Zij die geen vlees van dieren eten maar wel vlees van vis heten pescotariërs. Om een kilo vlees te produceren heb je vele kilo’s planten nodig. Het is dus veel effectiever om de planten rechtstreeks te eten. Het aantal vegetariërs en veganisten groeit als nooit tevoren. De supermarktschappen met vegaproducten worden elke maand steeds groter. Afgelopen zaterdag waren er zo’n 1.500 mensen bijeen in Amsterdam om op te komen voor de rechten van het dier. Allemaal vegetariërs en veganisten.

Arme advocaten

Ga elkaar maar helpen

Zaterdag schreef Folkert Jensma over wéér een advocaat die is gestopt in de sociale rechtshulp (25/08). Ja, het schort aan salariële voorwaarden. Maar waarom moet de overheid telkens financieel bijspringen? Binnen de advocatuur zijn er toch genoeg kantoren die zoveel binnenharken dat je je kunt afvragen of dit nog wel met rechtvaardigheid te maken heeft? Mijn idee: verplicht de advocatuur om van elk uurloon boven de 200 euro een procent van het meerbedrag af te staan aan de sociale advocatuur. Dat is collegiaal en waarschijnlijk is er dan helemaal geen subsidie meer nodig vanuit de overheid.