‘Panasonic verhuist van Londen naar Amsterdam’

Het elektronicabedrijf vreest dat thuisland Japan het Verenigd Koninkrijk als belastingparadijs zal bestempelen.

Foto Kim Kyung-Hoon/Reuters

Het Japanse elektronicabedrijf Panasonic verhuist zijn Europese hoofdkantoor in oktober van Londen naar Amsterdam. Dat schrijft de Aziatische krant Nikkei Asian Review.

Van de 20 tot 30 mensen die voor Panasonic in Londen werken, zullen de 10 tot 20 mensen die de financiële zaken regelen verhuizen naar Nederland. De verhuizing heeft te maken met het vermijden van potentiële belastingproblemen gerelateerd aan de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Japan zou het VK als belastingparadijs kunnen beschouwen als het de vennootschapsbelasting verlaagt, zegt de Panasonic-topman Laurent Abadie tegen Nikkei. Het VK kondigde in 2016 aan de vennootschapsbelasting stapsgewijs te verlagen met twintig procent om mulitnationals te behouden na Brexit.

Het regionale hoofdkwartier verplaatsen naar het Europese continent zal ook helpen om “de stroom van mensen en goederen” te verbeteren, aldus Abadie. De topman was aanwezig op de techbeurs IFA in Berlijn. Panasonic is al vijftien maanden bezig met de verhuizing.