15 jaar cel voor Amerikaanse agent die ongewapende tiener doodschoot

Volgens de advocaat van de familie van de omgekomen Jordan Edwards is de zaak exemplarisch voor politiegeweld tegen zwarte tieners.

Roy Oliver (tweede van links) luistert naar het vonnis van de jury.
Roy Oliver (tweede van links) luistert naar het vonnis van de jury. Foto Rose Baca/AP

Een Amerikaanse agent is veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor het doodschieten van de ongewapende zwarte tiener Jordan Edwards. De politieman, Roy Oliver, beschoot vorig jaar een auto met tieners omdat zij zich volgens hem verdacht gedroegen. Hierbij kwam de vijftienjarige Edwards om het leven.

De zaak is opvallend omdat Amerikaanse politieagenten niet vaak vervolgd worden voor acties tijdens werktijd. Een veroordeling voor moord is nog uitzonderlijker. Wel is de straf fors lager dan de eis van de openbaar aanklagers. Zij hoopten dat Oliver minstens zestig jaar achter de tralies zou verdwijnen.

Lees ook: ‘Elke keer als zwarte mensen opstaan wordt ons keihard onze plek gewezen’

Charmaine Edwards, de stiefmoeder van de omgekomen tiener, zei na de veroordeling dat ze de uitspraak respecteerde, omdat “een schuldigverklaring zeldzaam is bij politiegeweld”. Wel had ze op een langere celstraf gehoopt. Tegen CNN zei Edwards:

“Hij [Oliver red.] kan over vijftien jaar het leven weer onder ogen komen. Dat is niet lang genoeg, want Jordan zal het leven nooit meer zien.”

Black Lives Matter

De zaak tegen Oliver werd nauw gevolgd door de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Volgens Daryl Washington, de advocaat van de familie van Edwards, is de zaak exemplarisch voor politiegeweld tegen zwarte tieners.

“Deze zaak gaat niet alleen over Jordan. Ze gaat over Tamir Rice. Ze gaat over Walter Scott. Ze gaat over Alton Sterling. Ze gaat over iedere Afro-Amerikaan die gedood is en geen gerechtigheid heeft gekregen.”

Lees ook: Politiegeweld in de VS: dit zijn de cijfers

De schietpartijen waarbij de zwarte tieners omkwamen, vormden een aanleiding voor de protestbeweging Black Lives Matter. De activisten zetten zich onder meer in voor gelijke rechten voor Afro-Amerikanen.