Thuiskok

Varkensschouder

Dit recept heeft vele uren, maar weinig voorbereiding nodig. Haal goed vlees, en laat daarna de oven het werk doen.

Verwarm de oven voor op 240 graden. Leg de uien en bollen knoflook met de laurierblaadjes in een grote braadslede. Snijd met een stanleymes het vel van de varkensschouder voorzichtig kruislings in. Wrijf het vel rondom in met olie, strooi er zeezout over en masseer dat er goed in. Leg het vlees met het vel naar boven in een braadslede en braad het 40 minuten tot 1 uur in de oven, of tot het vel krokant is.

Giet de azijn rond het vlees, verlaag de temperatuur naar 130 graden en laat het vlees 7 uur garen. Je hoeft het niet te bedruipen, maar het is wel verstandig om er na ongeveer 2 uur 250 ml water bij te gieten en vervolgens elk uur te controleren of de boel niet droogkookt of aanbrandt. Als de tijd erop zit is het vel superkrokant en trek je het vlees makkelijk uit elkaar. Leg de schouder op een snijplank en laat rusten. Knijp de uien en tenen knoflook uit hun jasje in de slede, voeg al roerend 400 ml kokend water toe en schraap met een houten lepel het aanbaksel los om er jus van te maken.

Haal het krokante zwoerd van het vlees, pluk het vlees met twee vorken uit elkaar en giet de jus erover.