Politiek

Ruziënd 50Plus zegt samenwerking met eigen wetenschappelijk bureau op

50Plus heeft de samenwerking opgezegd met zijn eigen wetenschappelijk bureau. Het is een nieuwe episode in een lange reeks ruzies die de partij al jaren plaagt.

De mededeling kwam maandag per aangetekende brief. Volgens de voorzitter van het wetenschappelijk bureau Richard de Mulder is de samenwerking opgezegd omdat het bureau te kritisch is. Groot pijnpunt zou een evaluatie zijn over grote interne chaos bij de partij tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar.

Een conceptversie van het rapport – over vriendjespolitiek en dubieuze donaties – lekte vorig jaar uit via NRC. Het wetenschappelijk bureau schrijft in een reactie aan relaties dat rond het besluit van het bestuur „de geur hangt van het bloed dat hieruit is gevloeid”.

Partijvoorzitter Geert Dales vindt deze redenatie „onzin”. „Het bureau is er juist om onafhankelijk onderzoek te doen.” Volgens Dales ging de onenigheid over onder meer inzage in de financiën van het bureau. „Maar ze hebben al inzage”, reageert De Mulder.

Dales zegt ook dat de bestuurssamenstelling van het wetenschappelijk bureau nauwelijks voldoet aan de door het bureau zelf gestelde eisen en geen limieten stelt aan de zittingstermijnen van bestuurders. „Het is geregeld zoals bij de plaatselijke voetbalclub. Het moet professioneler”, zegt Dales.

Volgens De Mulder kan Dales het wetenschappelijk bureau niet zomaar schrappen. „Als dat zou kunnen, zou elke partij die het oneens is met haar bureau het de deur uit zetten”, zegt De Mulder. „Het is een beginnersfoutje van Geert. Wij hebben nog geen standpunt ingenomen over hoe we nu verdergaan.”

Dales begon in mei als partijvoorzitter bij 50Plus. Bij Pauw zei hij destijds van de bonje in de partij af te willen. „We hebben eigenlijk een soort restart, een reset. We drukken op de knop. We gaan het anders doen.”