LSE

Autofabrikant Aston Martin bereidt beursgang voor in Londen

Producent van luxe auto’s Aston Martin bereidt momenteel een gang naar de London Stock Exchange (LSE) voor. Als er genoeg belangstelling is bij investeerders hoopt de autobouwer de beursgang nog voor het eind van het jaar te hebben afgerond, meldt persbureau Reuters.

Het 105 jaar oude Aston Martin maakte woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekend dat het bij de Britse toezichthouder op de financiële markten FCA de noodzakelijke documenten heeft ingediend voor een beursgang. Rond 20 september wil het bedrijf de prospectus publiceren met daarin onder meer de introductieprijs waarvoor Aston Martin de aandelen naar de beurs wil brengen. Of een beursgang er daadwerkelijk van komt hangt af van de belangstelling bij investeerders.

Bronnen melden aan Reuters dat de totale waarde van het bedrijf momenteel op zo’n 5 miljard pond (5,5 miljard euro) wordt geschat.

Een beursgang van Aston Martin zou de eerste zijn voor een Britse autobouwer in jaren. Overnames zorgden deze eeuw onder meer voor het verdwijnen van Jaguar, Bentley en Rolls-Royce van de Londense beurs. Aston Martin is in handen van private-equityfirma’s uit Italië en Kuweit. Bij een beursgang zal in een eerste instantie een kwart van de aandelen verkocht worden.

Reden voor het besluit is dat het de Britse autofabrikant voor de wind gaat. Aston Martin draaide vorig jaar voor het eerst sinds 2010 weer winst en presenteerde woensdag eveneens goede halfjaarcijfers. In de eerste zes maanden van 2018 groeide de omzet met 8 procent naar 445 miljoen pond en werd er een brutowinst – de winst voor belastingen – geboekt van 42 miljoen pond.

De verkopen stegen met name door een sterke vraag naar de modellen Volante en de DB11. Het bedrijf opent volgend jaar, ongeacht de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen een tweede fabriek in het Verenigd Koninkrijk. Een kwart van de Aston Martin-verkopen komt uit de EU. (NRC)