Reportage

De toerist heeft nu ook de ‘suburbs’ van Amsterdam ontdekt: Almere

Toerisme Het toerisme in Nederland groeit verder, vooral in ‘Greater Amsterdam’. Zelfs Almere trekt nu buitenlandse gasten.

Zogenaamde spaceboxen, tijdelijke woningen, in Almere
Zogenaamde spaceboxen, tijdelijke woningen, in Almere iStock

Het massa-toerisme dat met rolkoffers de binnensteden in de Randstad ontwricht, heeft Almere nog niet bereikt. Vraag willekeurige toeristen op het Damrak of ze een dagtrip naar „Almere” overwegen en de blikken blijven leeg. In de kale stationshal van Almere Centrum (aanrader nummer 14 in de stad op reissite Tripadvisor) zijn de enige toeristen drie mannen uit New York, maar zij zijn op familiebezoek. Over de markt drentelen wat oudere echtparen met rugzakken.

Maar toch, de trend die het CBS dinsdag beschreef slaat ook Almere niet over: meer toeristen, die meer geld uitgeven.

De toeristische bestedingen in de Nederlandse economie stegen vorig jaar met bijna 7 procent naar ruim 82 miljard euro, meldde het statistiekbureau. Driekwart van die groei komt van buitenlandse toeristen. En ook Flevoland, diep onderaan in de lijst van populaire provincies, profiteert mee. Het aantal buitenlandse bezoekers van Flevoland sprong van 182.000 in 2016 naar 223.000 in 2017.

Wooncomplex The Wave.
Foto Picasa
Het bezoekerscentrum van natuurgebied de Oostvaardersplassen
Foto Tony Taylor
Almere, op Airbnb aangeprezen als de suburbs of Amsterdam, is maar twintig minuten met de trein vanaf de hoofdstad.
Foto Robin Utrecht/ANP

Architectuurwandeling

Dat merken de drie vrouwen achter de balie bij de plaatselijke VVV ook. Enthousiast bladeren ze door het schriftje waarin de bezoekers van de dag met balpen worden genoteerd. Een gezin uit Israël dat fietsen kwam huren, mensen uit Roemenië en Italië die het foldertje met de architectuurwandeling kwamen halen of een lokaal product in het winkeltje kochten. Vorige week kwamen ze uit Luxemburg en Polen, daarvoor uit Dubai, India, Rusland, Indonesië. „Ze komen uit de hele wereld. Almere is behoorlijk in opkomst.”

Dat komt vooral door de promotie vanuit het overvolle Amsterdam, denken ze bij de VVV. Dat moet een deel van de aanloop kwijt zien te raken. Almere, op Airbnb aangeprezen als de suburbs of Amsterdam, is maar twintig minuten met de trein vanaf de hoofdstad. Onder de slogan ‘IAmsterdam’ wordt Flevoland gepresenteerd als new land en world’s largest polder. De stad Almere ligt, met wat goede wil, middenin de ‘greater Amsterdam Metropolitan Area’, een gebied dat zich uitstrekt van het Muiderslot (Amsterdam Castle) tot aan de kust (Amsterdam Beach), inclusief Flevoland en de bollenstreek (Amsterdam Flower Strip).

Landschapskunst

Stadsgids Marie-Josée Röselaers profiteert ook van het voorzichtig aantrekkende toerisme in Almere. Ze organiseert architectuurwandelingen en lezingen, en bustours naar landschapskunst. Dat is allemaal volop beschikbaar in en rond Almere. „Het loopt als een trein. Volgende week krijg ik nog een hele groep uit Jordanië.” Laatst is de Duitse omroep WDR opnames komen maken voor het reisprogramma Wunderschön! „Almere is bijzonder populair onder Duitsers. Die houden van water.”

Röselaers ziet een groeiende belangstelling voor de architectuur in haar stad. Toeristen willen naar het stadscentrum van architect Rem Koolhaas, naar de experimentele wijken De Realiteit en Fantasie, naar het ‘historische’ Haven, naar Oosterwold, waar mensen een kavel met niks erop kunnen kopen.

Almere is een new town, zegt Röselaers, een stad die volledig is gepland, en op een plek staat waar vijftig jaar geleden alleen nog maar water was. „Dat boeit toeristen.” Ze krijgt verzoeken vanuit de hele wereld voor een wandeling of een rondrit. Ook tour operators bellen haar steeds vaker om een deel van het programma te verzorgen, zegt ze. „In een bus of te voet, want buitenlanders fietsen niet zo. Almere heeft gewoon heel veel te bieden.”

Een tiny house in Almere
Foto: Holland Foto
Het treinstation.
Foto: Hans Engbers
Een appartementencomplex.
Foto: Sjoerd van der Wal

Toeristische klassiekers

Bij de VVV is het nog rustig, maar vlakbij sjokken er toeristen langs. Het zijn Pnina en Orin Lavan uit Haifa die met vier kinderen door het winkelcentrum lopen. De familie verblijft in een huisje in Center Parcs De Eemhof, in een uithoekje van Flevoland. Elke dag ondernemen ze een ander uitje. Het programma zit vol toeristische klassiekers: de Zaanse Schans, Utrecht, Giethoorn, Bataviastad. Morgen gaan ze naar Amsterdam. Maar vandaag staat dus Almere op het programma.

Pnina is opgetogen. Dat het wat vaker regent in Nederland, zoals vandaag, geeft helemaal niks. Ze gebaart om zich heen: „Nederland is gewéldig. Het is overal zo ruim. Al die open plekken, dat groen, het water, de koeien. En er is heel veel te doen voor de kinderen, ze kunnen overal spelen.”

Maar waarom uitgerekend naar Almére? Wat zoeken ze er? Orin trekt een gelaten gezicht, Pnina grijnst naar haar tienerdochter. „Voor de Primark! Die hebben we niet in Israël. En wel in Almere. Israëliërs willen altijd naar de Primark.”