Champagne mag vloeien bij PSV

Champions League Met een 3-0 zege op Bate Borisov heeft na Ajax ook PSV zich geplaatst voor de groepsfase van de Champions League.

Aanvaller Steven Bergwijn zette PSV op 1-0 tegen Bate Borisov.
Aanvaller Steven Bergwijn zette PSV op 1-0 tegen Bate Borisov. Foto Jerry Lampen/ANP

Zo gebeurde het toch, in een tijd van bijna historisch laagtij. Voor het eerst sinds 1955 had Nederland geen gegarandeerde deelnemer aan het belangrijkste clubtoernooi in Europa en dan ineens een prestatie die in 2010 voor het laatst werd vertoond: twee clubs in de Champions League.

PSV plaatste zich woensdagavond, een dag na Ajax, met gemak door met 3-0 te winnen van Bate Borisov. Donderdagavond volgt de loting, Nederland telt weer even mee.

Grillig is het voetbal in Nederland, ook aan de top. Vorig seizoen gaven zelfs Ajax en PSV niet thuis, uitgeschakeld zelfs voor de Europa League. Feyenoord speelde dan vorig seizoen Champions League dankzij de titel, maar kwijnt nu weg – uitgeschakeld in een voorronde Europa League. Ajax en PSV strijken nu gezamenlijk het jaarinkomen van Feyenoord en nog een beetje op via de Champions League-gelden: zeker 35 miljoen voor PSV, Ajax zelfs 40 miljoen. Wedstrijdpremies en recette nog niet meegerekend.

Nederland en de Champions League, dat zou toch een lastig verhaal worden. Het was een hard gelag geweest voor middelgrote landen in Europa toen dankzij een nieuwe opzet het halve deelnemersveld per seizoen 2018/19 aan de rijke clubs was vergeven. Spanje, Duitsland, Engeland en Italië kregen elk vier clubs gegarandeerd in het miljardentoernooi, zo ging dat na powerplay.

Michael van Praag, KNVB-voorzitter én UEFA-bestuurder, legde twee jaar geleden uit dat dit onvermijdelijk was. De topclubs dreigden met een ‘breakaway league’. Dus ze kregen hun zin. PSV-directeur Toon Gerbrands zei twee jaar geleden in NRC: „Over drie jaar ziet het Europees voetbal er heel anders uit.” Afsplitsing van de elite leek hem aanstaande.

Lucratief vehikel

Daarvan blijkt nog weinig. De topclubs spinnen van tevredenheid momenteel, de Champions League blijft een onvoorstelbaar lucratief vehikel. Bijna een miljard meer stroomt er nu bij de UEFA binnen uit sponsor- en tv-inkomsten, geld dat weer wordt uitgestort over de voetbalwereld. Jackpot dus voor ieder die erbij zit.

Van Praag zei ook dat Nederlandse clubs het nooit zo ver hadden mogen laten komen dat ze waren afgegleden tot buiten de Europese top-12. Subtopclubs en kleintjes – Go Ahead Eagles mocht eens meedoen dankzij het Fair Play klassement – kalfden de UEFA-coëfficiëntenranking af. En die bepaalt hoeveel deelnemers aan Europese toernooien een land krijgt. PSV werd zo, afgelopen seizoen, de eerste Nederlandse kampioen die zich niet meer direct voor de groepsfase geplaatst wist. De nummer twee, Ajax, moest zelfs drie rondes doorkomen. Uitzichtloos?

Voorrondes zijn verraderlijk gebleken, maar kenners zeiden al dat het soortelijk gewicht van die tegenstander vanaf nu lager zou zijn. Clubs uit de vier toplanden zijn al geplaatst, immers. Maar het moest nog wel even gebeuren woensdagavond in Eindhoven, waar coach Mark van Bommel had gewaakt voor onderschatting na de 3-2 zege in Wit-Rusland vorige week. Hij brulde na twee minuten directieven over het veld, toen zijn ploeg moeilijk greep kreeg op het openingsoffensief van Bate Borisov. En toen ineens had Steven Bergwijn zijn gloriemoment. Een verlengde ingooi, hij nam de bal met een soepele beweging mee: 1-0.

Dat was ’m dan. Van Bommel veegde zijn stoeltje droog, klus geklaard. De regen kwam met bakken uit de hemel, weldra volgen de miljoenen – zo’n 20 miljoen meer inkomsten voor PSV dan er in geval van uitschakeling klaar lag.

Tien minuten voor rust knikte Luuk de Jong binnen, uitmuntende voorzet Jorrit Hendrix. Champagne mocht vloeien in de bestuurskamer na zo’n turbulente zomer – zeker voor PSV-begrippen – toen de voltallige technische leiding de wijk nam. Technisch manager Marcel Brands zwichtte voor de verlokking van het Engelse Everton. Drievoudig kampioenenmaker Phillip Cocu was aan een nieuw hoofdstuk in zijn trainerscarrière toe: Fenerbahce.

Een debuterend trainer, geschraagd door een interim-technische manager John de Jong, die twintig miljoen binnenharkt voor zijn werkgever – da’s lekker beginnen. Hirving Lozano schoot de 3-0 nog binnen, op een avond van groot comfort voor wie niet in de regen hoefde te zijn.