Cao-acties van politie in Eindhoven gaan toch deels door

De politiebonden hebben een akkoord bereikt met de gemeente. Twee uur voor de wedstrijd PSV-BATE Borisov mag op een aantal plekken in de binnenstad gedemonstreerd worden.

Foto Niels Wenstedt/ANP

De politiebonden gaan voorafgaand aan de wedstrijd tussen PSV en het Wit-Russische BATE Borisov in Eindhoven woensdag alsnog in de binnenstad demonstreren. De vakbonden hebben overeenstemming bereikt met de gemeente, melden zij in een persbericht. Twee uur voor de play-off in de Champions League, die aftrapt om 21.00 uur, mag op drie plaatsen rondom het Philips Stadion gedemonstreerd worden.

Actievoerende agenten mogen op verschillende punten supporters aanspreken en flyers uitdelen om duidelijk te maken dat ze op eigen risico het gebied betreden. De vakbonden, ACP, NPB, ANPV en VMHP, willen daarmee uitleggen dat de politie met onderbezetting te kampen heeft en dat de veiligheid in Nederland in het geding is. Ook wil de politie een beter cao.

Kort geding

Eerder werd er nog met een kort geding tegen de burgemeester gedreigd, maar de vakbonden en de gemeente kwamen er woensdagmiddag alsnog samen uit. De vergunning die eerder deze week aan de bonden werd gegeven blijft nu van kracht, maar moet wel op één punt worden aangepast.

De cao-acties mogen geen verkeersinfarct, oftewel verkeerschaos, veroorzaken. Eerder was over dat punt nog een interpretatieverschil ontstaan; burgemeester Jorritsma vreesde voor ernstige verkeershinder wanneer de bonden in de binnenstad zouden staken. Naar schatting komen zo’n 35.000 mensen op de wedstrijd in het Philips Stadion af.

‘Geen blokkades’

Vicevoorzitter van politiebond ANPV Hans Schoones zegt blij te zijn dat de acties kunnen doorgaan: “Niemand zat op juridische procedures te wachten en daarom is toch gekozen om nog een keer te overleggen. Het was namelijk nooit de bedoeling om grote blokkades in de stad te veroorzaken.”

Hoeveel agenten precies zullen staken, konden de bonden woensdagmiddag niet inschatten maar zij verwachten geen enorm aantal betogers. De gewone politiediensten draaien namelijk gewoon door.

De drie locaties van de acties in Eindhoven. Tekst gaat onder de kaart verder:

Volgende week meer acties

Ook zijn de politiebonden van plan om maandag en dinsdag actie te voeren. De minister van Justitie en de korpsleiding zijn vanmiddag van de plannen op de hoogte gebracht. De acties staan voor maandagochtend vanaf 7.00 uur gepland op station Utrecht Centraal. In hoeverre dit hinder oplevert voor treinreizigers, is nog niet duidelijk.

Dinsdag zijn de bonden ‘s ochtends aanwezig in het centrum van Den Haag, waarna in de middag nog een flyeractie bij de Tweede Kamer plaatsvindt. Agenten blijven alleen in het geval van calamiteiten beschikbaar.

In een verklaring schrijft de ANPV dat het vragenuurtje bij de Kamer, de eerste plenaire vergadering na het reces, zonder persoonsbeveiliging van de politie moet gebeuren. De bonden moeten nog wel een vergunning voor de acties van volgende week krijgen.

Correctie (29 augustus 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat het kort geding was aangespannen door de gemeente. Dat klopt niet. Hierboven is dat aangepast.