Brieven

Brieven

Foto ANP
Foto ANP

Het drukst bereden spoornet van Europa? Zeg dat nooit meer! In het artikel over de grote treinstoring rond Amsterdam Centraal en Schiphol (Na 32.000 signalen ging het systeem klapperen, 28/8) stond het weer: Nederland heeft het drukst bereden spoornet van Europa en daarom moet de reiziger maar begrijpen dat er soms iets misgaat en dat dat grote gevolgen kan hebben. Bij deze door ProRail en NS veelgebruikte redenering wordt het spoornet in Nederland vergeleken met dat van andere Europese landen. Wanneer je Nederland vergelijkt met bijvoorbeeld Groot-Brittannië of Frankrijk met hun uitgestrekte, dunbevolkte gebieden zal de uitspraak wel kloppen. Nederland als stadstaat moet echter vergeleken worden met metropolitane gebieden als Londen en Parijs. De spoorwegmaatschappijen vervoeren in Nederland dagelijks circa 1,5 miljoen passagiers op 7.000 kilometer spoor. Alleen al de spoorwegmaatschappijen in en rond Londen vervoeren elke dag bijna 3,3 miljoen passagiers. Daarnaast zou je ook de lokale metronetwerken moeten meerekenen. De Underground van Londen vervoert 3,7 miljoen passagiers per dag op 400 kilometer spoor. Bij elkaar kom je dan op 7 miljoen dagelijkse passagiers in een gebied dat kleiner is dan Nederland. Hoezo drukst bereden?