Yvo T. formeel verdacht van moord op politieman Spa

De Limburger zou na een ruzie een wapen getrokken hebben en vervolgens een politieman hebben doodgeschoten. Vrijdag beslist de raadkamer in Verviers over het verlengen van zijn hechtenis.

Politie-onderzoek bij een bos nabij Spa.
Politie-onderzoek bij een bos nabij Spa. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Yvo T. wordt formeel verdacht van moord op de 38-jarige Belgische politieman Amaury Delrez, in het Belgische Spa. De 36-jarige Limburger, die ten tijde van zijn arrestatie onder invloed was, zou zich van het voorval niets herinneren en zich beroepen op zijn zwijgrecht. Hij spreekt van “een zwart gat” in zijn geheugen, meldt het parket in Verviers.

Vrijdag moet T. voor de raadkamer verschijnen van de rechtbank in Verviers. Daar zal hij te horen krijgen of hij langer moet blijven vastzitten.

T. was in Spa om de Formule 1-race van Max Verstappen in die plaats te volgen. Zaterdagnacht zou hij vervolgens bij een ruzie in café Havana gedreigd hebben met een vuurwapen. Daarna probeerde hij per taxi te vluchten. Volgens de Belgische justitie heeft T. Delrez doodgeschoten toen die de man wilde controleren. Enkele uren later werd T. aangehouden. Hijzelf zou ook gewond zijn geraakt. Het vuurwapen is volgens het parket nog niet gevonden.

Caravan

Tijdens de schietpartij was T. volgens de Belgische politie in het gezelschap van twee anderen. Zij werden maandag door de Nederlandse politie in Limburg opgepakt voor uitlevering aan België.

Volgens De Limburger is Yvo T. afkomstig uit Nagelbeek, een buurtschap in de gemeente Schinnen. Hij zou volgens de krant in een caravan bij zijn ouders in de achtertuin wonen. Een van de twee mannen die maandag werd opgepakt is volgens de Belgische justitie T.’s jongere broer Cyril.