VS en Mexico akkoord over hervorming Nafta

Handel Een bilateraal akkoord vervangt wat Trump betreft het Noord-Amerikaanse verdrag. Canada staat onder druk om zich aan te sluiten.

De Verenigde Staten en Mexico hebben maandag overeenstemming bereikt over een handelsakkoord ter vervanging van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag Nafta, zij het nog zonder verdragspartner Canada – een potentiële doorbraak voor het internationale handelsbeleid van president Donald Trump.

Het bilaterale akkoord maakt wat Trump betreft een einde aan Nafta, het vrijhandelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada uit 1994 dat hij hekelt als „een verschrikkelijk verdrag”. Trump zegt aparte onderhandelingen te zullen voeren met Canada.

„Ik zal het bestaande akkoord beëindigen”, zei Trump op een persconferentie in het Witte Huis. „Nafta heeft een negatieve bijklank in de VS, want het was bedrog.” Trump heeft instemming nodig van het Congres voor het nieuwe verdrag.

Het is niet duidelijk wat de positie van Canada wordt in de nieuwe handelsverhoudingen in Noord-Amerika. Canada is sinds juli afwezig bij de moeizame onderhandelingen over hervorming van Nafta, die al ongeveer een jaar lopen. Het land staat nu onder druk om akkoord te gaan met afspraken tussen de VS en Mexico.

Amerikaanse vertegenwoordigers zeiden maandag te hopen dat Canada snel aan boord zou komen. Trump voerde een telefoongesprek met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto voor de camera’s in de Oval Office en in dat gesprek sprak ook Peña Nieto herhaaldelijk de wens uit dat Canada deel zou blijven uitmaken van het handelsakkoord. Trump zei echter dat de VS mogelijk een apart verdrag met Canada sluiten. Hij dreigde importtarieven af te kondigen op auto’s die in Canada worden geproduceerd.

De Canadese regering heeft eerder laten weten niet zonder meer akkoord te gaan met afspraken die ze niet in het belang van Canada acht. Een woordvoerder van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland wees er maandag op dat „de handtekening van Canada nodig is” om Nafta te hervormen.

De VS en Mexico zijn het eens geworden over aangescherpte regels voor de autosector. Volgens het akkoord zou 75 procent van de onderdelen van auto’s binnen Nafta moeten worden gemaakt, vergeleken met 62,5 procent nu. Bovendien zou 40 tot 45 procent moeten worden geproduceerd door werknemers die minstens 16 dollar per uur verdienen.

Een ander struikelblok bij de slepende onderhandelingen dat door de VS en Mexico is opgelost, heeft betrekking op de zogenoemde ‘sunset clause’ die de regering-Trump in Nafta wilde opnemen: een bepaling dat het akkoord na vijf jaar automatisch afloopt, tenzij het wordt heronderhandeld. Mexico en Canada verzetten zich tegen dat voorstel, omdat het een onzeker investeringsklimaat zou scheppen.

Volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer krijgt het verdrag in plaats van vijf jaar een looptijd van zestien jaar, met om de zes jaar een proces om delen van het verdrag te herzien. Aan het einde kan het akkoord met zestien jaar worden verlengd, aldus Lighthizer.